Så tjänar du mer på dina artiklar

bild more selling

Skriver du frilansartiklar och/eller recensioner för lokal dagspress eller lokala gratistidningar? Blir du rik på det? Nej, trodde inte det… Det är ingen hemlighet att lokalatidningar ofta har snåla frilansbudgetar och det märks förmodligen när du säljer in jobb. Men här kommer ett tips på hur du kan utöka lönen för mödan.


Att vara frilansjournalist och att försörja sig på att skriva kan vara fantastiskt! Under en bra arbetsdag får man uttrycka sig, vara kreativ, träffa trevliga människor och lära sig nya saker. Vissa tycker att det är världens bästa yrke och journalistutbildningarna fortsätter att ha många sökande. Men handen på hjärtat: visst hade det väl varit trevligt att kunna plocka ut lite mer lön?

Förhoppningsvis lyckas du få det pris du vill ha för ditt material när du säljer in det, men det finns ett sätt du kan få ännu mer – nämligen genom att återförsälja dina artiklar via Content Central, som fungerar som ett komplement till dina vanliga kunder. Content Central förmedlar i första hand material med lite längre livslängd, som exempelvis nöje, feature, recept, livsstil och resereportage. Via tjänsten laddar du enkelt upp dina artiklar, sätter ditt eget pris och bestämmer vilka medier som får köpa det.

Säg att du till exempel har sålt en filmrecension till en lokaltidning i Skåne. Du har lagt ner tid och möda på din text och jobbet är gjort. Då finns det inget som säger att din recension inte skulle platsa i en gratistidning i exempelvis Norrbotten också. Filmen du har recenserat går ju faktiskt upp på biograferna över hela landet. Eller så har du testat sällskapsspel för en mindre tidning i Dalarna och fått ihop en artikel som ju självklart fungerar lika bra för läsare i övriga delar av landet. (Och kanske köps ditt material av en tidning som du inte ens visste fanns, vilket gör att du plötsligt har en ny kontakt att vända dig till när du ska pitcha in artikelidéer.)

Du kan dessutom undvika att en andrapublicering av din text sker inom samma geografiska område som den publicerades första gången. Genom att blockera valda regioner, medietyper eller enskilda titlar när du laddar upp din artikel bestämmer du själv vilka som får och vilka som inte får köpa ditt material. Så det är alltså ingen risk att ditt speltest publiceras i Dalarna igen.

Många av dina artiklar med lite längre hållbarhet fungerar förmodligen i andra delar av Sverige – och gör de inte det de kan de kanske enkelt fixas till för att fungera för nya läsare. Och när du väl skrivit en bra artikel vore det väl fint att få betalt för den en andra – eller tredje – gång. Kolla in vad du har i arkiven som kan passa att återanvända, och ha Content Central i bakhuvudet när du skriver framöver. Då kan du redan vid intervjutillfället fråga intervjupersoner om det är okej för dem att artikeln publiceras igen, eller fundera över hur du på ett enkelt sätt skulle kunna vinkla om materialet så att det gåt att sälja vidare.

Det är helt gratis att lägga upp sitt material hos Content Central. Vid en försäljning tar CC i stället en provision baserad på ditt försäljningspris. Så testa! Du har inget att förlora – men extra inkomst att vinna.

Här kan du läsa mer om vilka rättigheter du har till dina artiklar: http://www.frilansenager.nu/saljafrilansmaterial/