Tips för att bli en bättre journalist!

Njut av att skriva!
Skriv varje dag! Läs tidningar och böcker! Se på nyheterna för att hålla dig uppdaterad. Om du inte tycker om att skriva, läsa, träffa nya människor och att jobba mot deadlines - då ska du nog välja ett annat yrke.

Övning ger färdighet!
Stenografi kanske verkar antikt i mobilrapporteringens tidevarv, men det kommer alltid att finnas tillfällen då tekniken sviker dig och du får förlita dig på dig själv. Då kan det vara praktiskt att kunna anteckna snabbt och korrekt och därför gäller det att öva på det. Samma gäller för att skriva ihop själva artikeln. Öva, öva, öva!

För dagbok!
Inte bara för att öva på att skriva, utan också för att en dagbok kan vara bra att gå tillbaka till om man behöver minnas ett namn på en person från förr eller att kolla när olika saker hänt.

Ha en kamera till hands!
Även om du ofta samarbetar med en fotograf kan det vara bra att själv kunna ta bilder. Även om bilderna inte ska användas för publicering kan de bli en inspiration när du ska sätta dig ner och formulera din artikel.

Ha alltid med dig papper och penna!
Du vet aldrig när du springer på något du vill skriva om. Anteckna så fort du hittar en bra story så idén inte faller i glömska.

Var villig att träffa nya människor!
Journalistik handlar om möten med andra. Känner du dig obekväm inför främlingar måste du försöka jobba på det. En bra journalist är inte rädd för att ställa frågor till obekanta människor.

Kontakter och nätverkande
Utan kontakter och källor är det svårt att få fram de berättelser du behöver för att kunna göra ditt jobb. Odla dina kontakter och ta vara på dem.

Skriv sakligt och sanningsenligt!
Förvräng inte fakta, citera korrekt, låt alla parter komma till tals. Och håll din egen åsikt utanför.

Utöka ditt ordförråd!
Bestäm dig för att lära dig minst ett nytt ord per dag. Slå upp ord som du inte förstår så fort du stöter på dem. Ett rikt språk hjälper dig att skriva nyanserat och varierat och minskar risken för upprepningar. Om du är osäker på ett ord och inte kan kolla upp det: använd ett du är säker på!

Var dig själv!
Även om man kan inspireras av förebilder kan man aldrig vara någon annan än sig själv. Hitta din egen stil, din egen ton och din egen identitet som skribent.

Var öppensinnad!
Det finns en story överallt! Du kan snubbla över en potentiell artikel där du minst anar det. Det gäller bara att ha ett öppet sinne. Var uppmärksam och tålmodig så upptäcker du artikeln som du har framför dig.

Ställ öppna frågor!
Vill du ha berättande svar kan du inte ställa ja- och nejfrågor. Öppna i stället upp för intervjupersonen genom att börja frågorna med: ”Berätta om när…”, ”Hur var det att…?” ”Hur tänkte du när…”, ”Vad känner du…” Öppna frågor ger dig mer information.

Var alltid redo!
Ibland är det de enklaste saker som förstör för oss. Om du ska arbeta som journalist behöver du alltid ha med dig fler än en penna (och kulspetspennor fungerar dåligt i regn, så ha blyertspennor också…).

Kom ihåg dina läsare/lyssnare/tittare!
Varje gång du arbetar gäller det att tänka på sin publik och att rätta sig efter dem.

Att skriva ned berättelsen
Om du förstår berättelsens struktur kommer den nästan att skriva sig själv. Även om du snubblar över årets scoop spelar det ingen roll om du inte vet hur du ska förmedla det/få ned det på pränt. Ett tips om man inte vet var man ska börja är att tänka sig att man skriver ett brev till en vän. Ett annat råd är att tänka att man ska berätta storyn och inte skriva den.

Kolla allt!
Stavning, namn, datum, citat, siffror, adresser, grammatik, mellanslag, interpunktion…

Utmana det rådande läget!
2000-talets journalistik har många delar som är väldigt annorlunda jämfört med den som dina äldsta kollegor lärdes upp med. Om du har möjlighet: kolla in hur de jobbar. Inte bara för att lära hantverket av dem, utan också för att kanske hitta saker som de kan förändra när det gäller arbetssätt.

Var multikompetent!
Var inte rädd att prova nya saker. Modern journalistik innefattar mer än bara traditionell rapportering.

Var hårdhudad…
Det kommer att finnas tillfällen när det hettar till och livet som journalist känns tufft. Då är det viktigt att vara uthållig och att kunna komma igen.
Behåll inspirationen! Du är bevisligen intresserad av att skriva – annars skulle du ha valt ett annat yrke. När det känns tungt gäller det att försöka komma ihåg att du har ett jobb där du får träffa intressanta människor, du får lära dig nya saker om nya ämnen och du får vara kreativ genom att uttrycka dig.