Veckans frilans: Malin Engelbrektsson

MalinENamn: Malin Engelbrektsson
Ålder: 20 år 
Bor: I Uddevalla
Motto: Kort och gott: följ dina drömmar och lyssna inte för mycket på andras åsikter.
Utbildning: Journalistik, reklam och information 1 & 2 samt Medier, samhälle och kommunikation 1.
Specialområde: Mobbnings- och ungdomsfrågor

Började skriva: Mitt skrivandeintresse började för tre år sedan, i samband med att jag såg ett avsnitt av Uppdrag granskning. Den grävande journalistiken programmet arbetade utifrån, tillsammans med dess sanningssökande, gav mig ett nytt perspektiv på samhället. Jag blev nyfiken.

Under min gymnasietid började min låga för journalistik brinna allt mer. Jag drevs av en ilska för orättvisor i samhället. Jag ville att människor skulle agera och bli berörda genom de reportage jag skrev. I takt med att vetskapen om att samhällets orättvisor växte, ökade behovet att få allmänheten att känna samma frustration som fyllde mig. Plötsligt blev det viktigt att kämpa mot missförhållandena.

Ibland kunde jag vara förbannad över flera saker samtidigt. I mötet med människor, fick jag på nära håll uppleva olika livsöden. Då jag var något på spåren, insåg jag hur mycket journalistikens påverkan betydde för samhället – och mig. Det var jakten efter rättvisa som var glöden i min drift framåt.

I över ett år har jag drivit eget företag som frilansjournalist, och numera även som författare till en handbok om mobbning för ungdomar, med namnet: Att vara en hackkyckling. Att vara min egen chef blev min nisch efter att ha jobbat två år som restaurangbiträde på McDonalds, och det är en av de mest lärorika resor jag hittills gjort i livet, att sätta foten in i branschen som journalist och entreprenör.

Från att sälja artiklar till lokaltidningar hemma i Uddevalla har jag avancerat i karriären. När jag ville utvecklas från småstadsskribent till något mer tog jag mig in i tidningsdrakarnas stora värld. Plötsligt blev jag reporter för tidningar som Hemmets Journal, Allas Veckotidning och Föräldrar&Barn m.fl. Dessutom fick jag möjlighet att intervjua personer som Janne Josefsson, Cissi Wallin, Anton Ewald och Zara Larsson. Popstjärnan Shawn Mendes och supermodellen Kelly Gale kan också läggas till på listan.

Att jag skulle åstadkomma allt det där som 18-åring fanns inte på kartan när jag öppnade min enskilda firma andra året på gymnasiet. Och att jag i dag är krönikör för tjejtidningen FRIDA, har gett ut en bok som jag nyligen pratade om i TV4 Nyhetsmorgon och att jag jobbar på ytterligare två manus – aldrig trodde jag att det skulle hända. Fast det gjorde det, och jag är blott 20 år.

Jag tror på att avancera i karriären, jag tror på talang och drivkraft för journalistik och kommunikation. Jag tror att brinnande intresse är allt som krävs för god prestation, där ålder har mindre betydelse, och talang och erfarenhet bedöms mer. Jag är lättsam och härlig att jobba med, är en driven tjej, som trots min unga ålder har mycket att erbjuda och jag har ständigt nya idéer på lager.

Skriver för: Hallå-tidningarna i Göteborg, är skribent och krönikör för tjejtidningen FRIDA, SOLO, arbetar som biträdande redaktör för ungdomsmagasinet Chili, och är återkommande skribent för Hemmets Journal, Hemmets Veckotidning och Allas Veckotidning. Min huvudsakliga målgrupp är ungdomar mellan 12 och 25 år samt 25–60-åringar. Förutom dessa tidningar jobbar jag en del mot föräldratidningar, som Föräldrar och barn. Just nu jobbar jag som chefredaktör för appar.se – en nyhetssajt enbart om appar. Vi befinner oss i uppstarten av sajten, men jag och min kollega kommer eventuellt jobba heltid med den inom en snar framtid. Dessutom bör tilläggas att jag under 2015 kommer att ge ut en bok om mobbning för lärare, samt en ungdomsroman inom ramen för Science Fiction.

Utmärkande för mig och min stil: Ärlighet och sanningssökande med en nypa lättsamhet. Jag skriver anpassat beroende på kund, case och vinkel. Jag är inte mycket för att hitta på grejer som inte stämmer, min journalistik är rak och ärlig, inga krusiduller. Använder ett språk som reflekterar mig, min ungdomliga ålder och på så vis får mina texter en unik nyansering.

Började frilansa: Jag har aldrig varit anställd på någon tidskrift eller annat mediebolag. Kastade mig in i en frilansares vardag utan vidare erfarenhet, jobbade mig dit jag är i dag och blev min egen journalistiklärare – till viss del. Jag var 18 år och fast besluten att slå igenom som journalist, det var andra året i gymnasiet. Nu är jag 20 år, har tagit studenten och har hunnit hålla igång sedan april 2013.

Det bästa med att vara frilans: Utmaningarna. Jag älskar att sälja, skapa nya kontakter och nätverka – hitta nya vägar att kunna förmedla mina texter genom. Att driva eget är nyttigt, roligt, och det ger mig den tillfredsställelse jag söker. Jag vill vara min egen boss, styra mitt eget schema, nå mina egna mål på mitt egna sätt.

Många snackar om frihet, att frilansa erbjuder dig det men till en begränsning – visst, du får en hel del mer ansvar och förmåner, men i slutändan har ditt ansvarstagande fördubblats. För mig ger det så mycket mer att vara frilansare, jag måste ordna allt själv och jobba för att få det. Det är ju tjusningen med livet som icke anställd journalist. Sedan går det inte att sticka under stolen med att det är så underbart att på egen väg slå sig fram och knyta värdefulla kontakter.

Den största utmaningen för frilansar idag: Konkurrensen mellan journalister. Det finns så många av oss att branschens tillstånd i dagsläget inte kan erbjuda varenda kotte jobb. Just nu handlar det om att sticka ut ur mängden, slå sig fram och visa vad man går för – fast på ett ödmjukt sätt. Tidningarnas nedskärningar i tal om personal och ekonomi gör att vi frilansar måste slåss om jobben, konkurrensen har nu hårdnat ännu mer och då är det viktigt att vara unik som skribent men också som säljare och entreprenör.

Mitt förhållande till skrivkramp: Skrivkramp existerar inte för mig. Kommer jag till en punkt i skrivandet då inspiration saknas sysselsätter jag mig med annat en stund och går tillbaka för att skriva en stund senare. Att tvinga ur sig massa text görbara jobbet sämre. Då är det bästa sättet att rensa tankarna.

Skriver helst: Jag skriver helst på eftermiddag eller kväll, när hjärnan hunnit piggna till och komma igång efter en bra frukost eller långpromenad med hunden. Oftast sitter jag vid skrivbordet, matsalsbordet, i sängen eller i soffan för att skriva. Allt beror på dagsformen och vad som känns bekvämt.

Om relationen med läsarna: Som skribent, krönikör och biträdande redaktör för ungdomsmagasin får jag en del feedback kring mina texter – det är ofantligt kul! Hittills har jag inte fått någon negativ feedback, enbart positiv och peppande. Särskilt kul är det att få bekräftelse om att det jag skriver är bra och folk gillar det, jag tror det är viktigt som skribent att man får den återkopplingen för att kunna sporra sig själv framåt. I min roll som krönikör brukar jag också fråga läsarna vad de skulle vilja läsa om extra mycket, sedan utgår jag efter deras önskemål när jag väljer tema och ämne.

Drömknäck: För att vara ärlig så är mitt drömknäck just nu en exklusiv intervju med popartisten Taylor Swift. Hon är en av de mäktigaste artisterna just nu och inspirerar både mig och många andra. Helt klart en punkt på min to-do-list.

På gång: Jag kommer fortsätta jobba för mina fasta tidningar och utveckla mitt företag som journalist. Jag satsar stort på marknadsföring i olika former och arbetar väldigt hårt och målmedvetet. Min handbok om mobbning för ungdomar, Att vara en hackkyckling, har blivit en succé och den kommer jag fortsätta promota. Jag är även aktuell som en huvudperson i en dokumentärserie om mobbning för SVT/UR som kommer sändas nästa höst, första delen i min science fiction serie för unga vuxna utkommer inom en snar framtid och därefter kommer en bok till som jag dessvärre inte kan avslöja något om.

Om framtiden för frilansar i stort: Jag kan inte se något annat än en positiv framtid. Jag tror det handlar mycket om vad man har för mål som frilansare: vill du bara försörja dig på det eller vill du något mer? Jag vill definitivt något mer, och det är just det jag jobbar mot dagligen. Är man en begåvad journalist som har en detaljerad plan kring sin framtid, tror jag man kan gå långt i branschen. Som jag sa tidigare, det handlar om att ge sig fan på att man ska slå sig fram. Nu när tidningarna skär ner på allt de kan kommer de bli i större behov av frilansare, vilket betyder att vi som redan är frilansare kommer ha fördelen att kunna journalistikbranschen från en frilansares perspektiv mycket bättre än en journalist som jobbat på en tidning i 10 år. Då är det vi som står flera brickor längre in i spelet.

Läser helst: Med glimten i ögat: jag gillar att läsa facklitteratur inom områden där jag kan lära mig själv saker som är nyttiga för mig som skribent, företagare och författare. Mycket har jag lärt mig genom att läsa för att sedan plocka ut guldkornen och använda dessa för att utvecklas i mitt jobb. Det i kombination med djupa artiklar som väcker mitt intresse.

Du har sålt material via Content Central. Hur känns det?

– Det känns så himla bra och det är verkligen roligt att kunna komplettera mitt frilansande med Content Central som plattform för ytterligare försäljning.

Kommer du fortsätta att använda Content Central?

– Ja, helt klart! Content Central är en bra kanal för mig som frilans eftersom jag kan öka min försäljning, och hittills har det visat sig effektivt att jag använder mig av just den här plattformen. När jag först registrerade mig som frilans på Content Central hade jag faktiskt inte så höga förväntningar om att mitt material skulle sälja, men ju mer material jag laddade upp för försäljning, desto roligare blev det. Och när väl försäljningen satte igång på riktigt blev jag så glad att jag nu laddar upp allt material jag har på plattformen.

Foto: Pernilla Löfgren