Veckans frilans: Mikael Jägerbrand

jagerbrandHan byter intressen ofta, men när han gör något gör han det ordentligt och intensivt. Mikael Jägerbrand är journalisten som utbildade sig till arkeolog för att kunna skriva en bok i ämnet.
– Man måste ju ha en trovärdig yrkestitel på baksidan av en bok, skrattar han.

Lagom är bäst, brukar det heta. Men när Mikael Jägerbrand från Lysekil intresserar sig för något gör han det fullt ut. Han titulerar sig författare, arkeolog, fotograf och idéspruta och just nu är det arkeologi och skrivandet som sysselsätter honom mest.

Journalistkarriären har fört honom till såväl dagstidning som kvällstidning. Från allra första början hette arbetsplatserna Folket och Östra Småland. Att arbeta på lokaltidning var något som Mikael Jägerbrand älskade.

– Det var en kul utmaning när man hoppade in för redaktörer som var sjuka eller lediga. Man tog tidningsbilen till en ort man aldrig varit i, fick leta upp redaktionen och sen skulle man fylla två sidor i tidningen, berättar han.

Mellan 1999 och 2002 var Mikael Jägerbrand reseredaktör på Aftonbladet. Där skapade han ett helt nytt sätt att presentera resmål med särskilda resguider som publicerades på internet i pdf-format.

– De första guiderna lades ut på nätet i början av år 2000 och inom två år var antalet guider uppe i över 100. Reseguiderna var en av de första betaltjänsterna på aftonbladet.se och har dragit in miljontals kronor till företaget.

Som reseskribent satt han ofta i flygplansstolen och funderade på vad han kunde passa på att skriva för artiklar att lägga på lager när han ändå var på olika spännande ställen runt om i världen.

– Att skriva en recension av en restaurang på Mallorca för publicering några månader senare kändes inte riktigt gångbart. Restaurangen kunde ju ha lagts ned innan recensionen kom i tryck. Då tänkte jag: ”Fornminnen! De är ju bestående och tidlösa!”

Idén födde ett genuint intresse och ledde till att han faktiskt rentav pluggade till arkeolog. Efter utbildningen gav han ut boken ”Sveriges 33 mest sevärda vikingaplatser”. Den har följts av fler titlar i samma genre, ofta praktiska guideböcker.

– Man skulle kunna kalla mig för journalistikens Indiana Jones...

Utöver frilansande och författande driver han bland annat ett bokförlag och sajten fornguiden.se, där man kan ladda ner gratis resguider till många av världens – och Sveriges – mest sevärda platser. Platser med just tidlösa och bestående fornminnen.

Motto: Jag har tagit efter en amerikansk vd som hade ”o.h.i.o.” som motto. Det står för ”only handle it once” och handlar om att man exempelvis inte ska hålla på och öppna e-post flera gånger. Antingen svarar man på ett mejl direkt eller så slänger man det.

Brinner för: Just nu brinner jag för fotbollsklubben Real Madrid. Blir kanske att jag överger arkeologin och flyttar till Madrid...

Drömreportage: Spana in ön Jersey. Har binge-kollat några säsonger av 80-talsdeckaren Bergerac och är just nu supernyfiken!

Det bästa med att skriva: Själva skrivandet är inte så roligt – det roligaste är att komma på idéerna. Resten är bara hantverk.

Favoritmusik: Älskar rave och techno-musik och lyssnar sällan på något annat. Favoriter: Carl Cox, Jeff Mills och Judge Jules. Den första boken jag skrev var en fakta- och intervjubok med titeln Docklandsboken. Den handlar om den uppmärksammade striden mellan poliser och rejvare på nattklubben Docklands.

Sveriges mest spännande fornminnen enligt Mikael:

1. Vitlycke 
hällristningar

2. Anundshögen
Sveriges största gravhög

3. Ekornavallen
gravfält

4. Rösaring
processionsväg

5. Släbro
hällristningar

6. Ales stenar
skeppssättning

7. Galte stenar
runstenar

8. Kiviksgraven
bronsåldersgrav

9. Greby
gravfält

10. Gamla Uppsala
gravhögar