Veckans frilans: Jill Wallentin

FOTO Kajsa Norbäck Namn: Jill Wallentin
Ålder: 30
Bor: I Sollentuna
Motto: Det omöjliga tar bara lite längre tid.
Utbildning och eventuella specialområden: Grafisk formgivning och licensierad kostrådgivare inom lågkolhydratkost och paleo.
Brinner för: Mat och hälsa.
Matfilosofi: Att äta naturlig mat som gör dig lycklig inifrån och ut.
Favoriträtt: Kyckling i ugn med currysås.
Arbete: Dels så är jag anställd som grafisk formgivare på reklambyrån Tomorro’ där jag jobbar måndag–torsdag. På fredagar, kvällar och en hel del helger så jobbar jag med mitt företag Jills mat & design AB där jag dels jobbar med grafisk formgivning men även med recept, matfotografering, föreläsningar, event och min hemsida Jillsmat.se. Jag älskar att arbeta med olika saker! Man hinner aldrig tröttna.

Du har sålt recept via Content Central. Hur känns det?
Det känns jättebra! Roligt att recepten är omtyckta och sen är det ju alltid härligt med lite extra klirr i kassan. 

Kommer du att fortsätta ladda upp material på CC?
Ja, det kommer jag absolut att göra (så snart som jag får lite tid över).

När och varför började du med matlagning?
Jag har alltid älskat att lagat mat och baka sedan jag var liten. När man lagar maten så får man den ju precis så som man vill ha den. Under de senaste fem åren så har min matlagning även haft ett stort fokus på hälsa och näring förutom att maten givetvis ska smaka gott. För mig är det också viktigt att ta hänsyn till djur och natur vilket gör att jag helst äter enligt säsong och så mycket ekologiskt och KRAV-märkt som det går.

För vilka brukar du skriva din blogg?
För alla som älskar god mat och dessutom vill ge sin och sina familjers kroppar dess bästa förutsättningar för att må bra och hålla sig friska.

Vad ger det dig?
Glädje och stöttning. Jag är väldigt öppen och personlig på min blogg, men främst på Instagram där jag har mest följare. Utan mina följare hade jag aldrig vågat starta eget.

Vad är utmärkande för dig och din matlagning?
Att maten är nyttig men ändå förförisk god och vacker att titta på.

Vad är det bästa med att blogga?
Att få kontakt med så många härliga människor och ta del av deras livserfarenheter och åsikter om saker och ting.

Hur tänker du kring att nå ut?
Jag tror det är viktigt att hitta sin egen nisch och köra på den hela vägen.

När och var arbetar du helst? Jag jobbar när det behövs. Om det handlar om mat så gör jag det helst då det är ljus ute så jag kan ta fina matbilder utan att behöva använda fotolampor eller blixtar.

Hur länge har du fotat?
Så länge som jag kan minnas. Är dock inte utbildad fotograf utan jag har testat mig fram.

Berätta lite om dina bilder!
Ljuset är det absolut viktigaste! Naturligt ljus blir alltid bäst. De flesta av mina bilder har jag tagit ute på min trädgårdstrapp. Sedan bör man tänka på konstrast och färger på tallriken. Att köttet inte ser torrt ut och färska örter blir alltid fint.

En anekdot från karriären: I somras gjorde jag tv-debut på TV4s Nyhetsmorgon som tv-kock. Inspelningen skedde uppe på deras tak och det blåste ganska mycket den morgonen. När jag kom dit så stod Niklas Strömstedt och sjöng tillsammans med sitt band. När jag minst anade det så kom det en vindpust och min vita klänning flög upp så jag blottade rumpan för hela bandet. Det kallar jag att göra ett minnesvärt första intryck, haha.

Har du någon relation till dina läsare?
Ja absolut! De är mina största supportrar. Speciellt på Instagram men även på min facebook-sida där det går snabbt och enkelt att få kontakt.

Vilka matbloggar följer du själv?
Jag är faktiskt superdålig på att läsa andra bloggar så jag skäms lite över att säga att jag inte följer någon. Jag har ju inte så mycket fritid nuförtiden. Jag lägger hellre den tiden på min Instagram.

Finns det någon kock som du inspireras av?
Jag gillar ju Jamie Oliver som inte bara är en otroligt duktig kock utan verkar också vara en väldigt sympatisk människa som vill hjälpa andra till att äta bättre mat. Även om han inte lagar lågkolhydratkost. Gillar också Nigella som har ett sådant härligt och nästan lite förföriskt förhållande till mat som jag tycker är kul att titta på.

Vilket är ditt drömuppdrag när det gäller matlagning/blogg?
Jag skulle gärna ge ut en till kokbok samt vara med i ett matlagningsprogram (inte live).

Vad har du på gång?
Bland annat så kommer jag att vara matredaktör i det nystartade magasinet ”Matkärlek” som kommer att komma ut åtta gånger om året. Sedan har jag lite andra projekt som ligger och puttrar, men ingenting som är helt klart än. 

Jills tips för att bli en nyttigare matkonsument och laga bättre mat:
- Skippa all mjölmat, främst innehållande vete.
- Dra ner på kolhydraterna och ät mycket grönsaker.
- Ät mest protein från ägg, fisk och fågel. Helst ekologiskt och KRAV-märkt till så stor del som möjligt.
- Skippa lightprodukterna. Njut av riktig grädde, smör och crème fraiche om du tål mejeriprodukter. 

Foto: Kajsa Norbäck