Veckans frilans: Pidde Andersson

Pidde2Namn: Pidde Andersson   
Ålder: 47
Bor: I Malmö och Göteborg
Motto: Mina ledord är ”informera, underhåll, utbilda”, allt samtidigt.
Brinner för: Film. Konst. Böcker. Tecknade serier!
Utbildningoch eventuella specialområden: Jag började i princip att anlitas direkt efter gymnasiet, jag hann aldrig med att utbilda mig vidare. Mina specialområden är skräck-/kult-/B-film och tecknade serier.

Började skriva: Jag lärde mig att läsa och skriva när jag var fem, på den vägen är det. Jag älskar att fabulera och underhålla – och var för lat för att bli serietecknare. Började frilansa 1989.

Skriver för: Numera mest för nätet, men jag har skrivit åt mängder av tidningar. Läsarundersökningar visade att jag, när jag skrev i dagspress, hade läsare i alla åldrar, ungdomar till pensionärer, män och kvinnor. Jag inbillar mig dock att jag främst uppskattas av de som är specialintresserade av de ämnen jag behandlar.

Skrivandet ger: Tillfredsställelse.

Utmärkande för mig och min stil: Jag skriver synnerligen personligt, rakt på sak, ärligt och ofta humoristiskt. Jag bryr mig inte om vad kollegor och etablissemanget anser att man ska tycka och tänka i mitt skrå.

Det bästa med att vara frilansande skribent: Fria arbetstider – vad annars?

Den största utmaningen för frilansar idag: Att hitta uppdragsgivare som A) har uppdrag, B) faktiskt vill betala, och C) vill betala skäligt.

En bra uppdragsgivare: håller kontakten, meddelar när och var materialet publiceras, betalar i tid, och är allmänt trevlig och kunnig.

Mitt förhållande till skrivkramp: Efter 25 år har jag utvecklat en professionalism som förhindrar skrivkramp. Tror jag!

Skriver helst: Förr skrev jag på nätterna. Numera försöker jag beta av så mycket som möjligt på morgonen. Jag skriver bäst vid ett skrivbord.

Erfarenheter av när det inte riktigt blir som man tänkt: Tja, det skulle väl kunna vara något märkligt citat i bioannonser. I annonsen till "Mr. Deeds" stod det att jag tyckte att filmen var ”riktigt rolig”. Jag hade gett den en tvåa i betyg och den fullständiga meningen löd något om att filmen inte var något vidare, men ”här och var är det riktigt roligt”.

Jag intervjuade Jackie Chan innan han lärt sig engelska ordentligt, och blev inte klok på hans svar. ”Dungeon Monkey Party” visade sig vara filmen ”Drunken Master, Part 2”. Artikeln blev därefter.

Retar mig på att man skriver: ”Karaktär” istället för det korrekta ”roll-/roman-/seriefigur” eller ”gestalt”. Bland annat.

Om relationen till läsarna: Jag har en hel del ganska hängivna fans; några hävdar att det är jag som skapat deras filmintresse.

På gång: Om allt går vägen kommer vi snart att spela in en långfilm jag skriver manus till. Jag har tidigare varit involverad i ett par långfilmer – på alla möjliga sätt.

Om framtiden ut för frilansar i stort: Så länge uppdragsgivarna fortsätter att prioritera unga, gröna skribenter som accepterar dåliga arvoden, eller till och med jobbar gratis, ser det illa ut.

Läser helst: Utländska facktidningar om de saker jag är intresserad av. Och som ledamot av Svenska Serieakademin måste jag hålla mig à jour med serieutbudet.

Foto: Lasse Sauna-aho