Veckans frilans: Magnus Carling

bild 2.magnus liten

Namn: Magnus Carling
Ålder: 41
Motto: ”The sky is not the limit!”
Bor: Göteborg
Utbildning: Samhällsvetare som sadlade om till IT-branschen.
Hobby: Är en inbiten löpare som gärna springer ett Göteborgsvarv om året.
Eventuella specialområden: Grill, mat, vin, poker, film, datorspel, löpning och riddare.

När och varför började du skriva?
– Jag började skriva berättelser någon gång i tidiga tonår, inspirerad av Tolkien och C.S. Lewis. I många år var det fantasy som gällde innan jag gick över till att skriva skräck. Jag blev dock aldrig publicerad annat än i novellform, så i början av 2000-talet övergick jag till att skriva seriemanus, för 91:an och Bamse, samt artiklar. 2005 började jag fokusera hårt på IT-branschens fackpress och skrev många tekniska artiklar. Jag tror att jag började skriva för att berättandet var en sådan härlig avkoppling. Så är det även med de artiklar och nyhetsbrev jag skriver nu för tiden. De ger mig en chans att fördjupa mig inom något nytt ämne och jag kan dessutom förmedla kunskap, vilket är fantastiskt roligt.

Hur kom du in på ditt specialområde?
– Mitt främsta specialområde är IT och då särskilt IT-säkerhet. Jag arbetar till vardags som IT-säkerhetschef och har arbetat länge inom IT-branschen i många olika roller. IT finns överallt och nu med den nya, ständigt uppkopplade världen med allt fler prylar som ansluts till internet är behovet av säkerhet större än någonsin.

När började du frilansa?
– I början av 2000-talet.

För vilka brukar du skriva?
– Jag har skrivit för facktidningar inom IT, såsom Techworld, Mikrodatorn, CIO Sweden och många fler. Jag har också recenserat spel för FZ, översatt artiklar för pokertidningar och skrivit nyhetsbrev. Målgrupperna har till största delen varit tekniker och folk inom IT-branschen, men jag har också skrivit för gemene man i form av så-här-gör-du-artiklar.

Du kombinerar frilansandet med annat. Finns det fördelar/nackdelar med det?
– Ja, det finns många fördelar och några nackdelar. Den främsta nackdelen är kanske att det kan bli ont om fritid, då skrivandet lätt tar mycket tid. Men fördelarna är många. Det är som sagt ett bra sätt att koppla av och göra någonting annat, vilket gör att jag får mycket energi av att skriva. Lite som terapi kanske, jag får en chans att rensa hjärnan och kommer tillbaka till mitt vardagsarbete med nya tankar och massor av energi.

Vad ger skrivandet dig?
– Det skulle vara lätt att svara andlig tillfredsställelse, men lite så är det. Jag skriver inte för att jag vill, jag skriver för att jag måste och det blir allt från bloggande till artiklar och berättelser. Det ger mig en möjlighet att utveckla mig själv, men också att byta fokus ibland.  

Vad är utmärkande för dig och din stil?
– Jag skriver koncist, faktaspäckat och stramt. Försöker att låta varje ord förtjäna sin plats i texten. Det är något jag tror behövs i det ökande informationsflödet.  

Vad brinner du för?
– Oj, jag brinner för mycket. Men vad det gäller skrivandet och områden jag gärna skriver om så är det just IT-säkerhet. Det finns många skurkar där ute och när kontanter blir allt svårare för dem att få tag i försöker de skaffa pengar på annat sätt. Jag blir väldigt upprörd över bedragarna som ringer hem till folk och utger sig för att vara från exempelvis Microsoft. De har förstås ingenting med Microsoft att göra, allt de vill är att pressa människor på pengar. Där vill jag gärna hjälpa till, genom artiklar som sprider kunskap om hur man kan skydda sig mot bedrägerier online. Ett annat ämne är också näthatet, som är alltför utbrett. Alldeles för många människor känner inte till vad som händer online och det är hemskt att höra om alla som råkar illa ut. Framför allt när det gäller barn och ungdomar.

Vad är det bästa med att vara frilansande skribent?
– Möjligheten att få lära mig mer om nya ämnen och att få en chans att sprida kunskap.

Vilken är den största utmaningen för frilansare idag? Hur ser framtiden ut?
– Jag tror att en av de största utmaningarna är att hela mediabranschen förändras. Det finns ett oerhört överflöd av information idag och mängder av folk som skriver eller skapar annat material. Det gäller att kunna vara bäst, sticka ut och vara den som alla vill anlita. Jag tror att det handlar också mycket om hygienfaktorerna, att hålla deadline och att vara flexibel. Text som håller god kvalité tror jag är på väg att bli en bristvara i informationsflödet, det är bara att ta upp vilken dagstidning som helst på nätet och börja bocka av stavfel, dålig meningsbyggnad och så vidare.

– Det finns förstås ljusglimtar, men jag tror att konkurrensen för frilansare bara kommer att öka.

Hur är en bra uppdragsgivare?
– Tydlighet är alltid viktigt om vad man som uppdragsgivare vill ha, men också att vara tillgänglig. Jag har arbetat med många uppdragsgivare som krävt en massa, betalat dåligt och ändå inte kunnat svara på e-post.

Vad är ditt förhållande till skrivkramp?
– I princip tror jag det handlar om skribentens självförtroende och ingenting annat. Det går aldrig att sitta och vänta på inspiration, det är transpiration som gäller. Hårt arbete och inte tvivla på sig själv. Börjar man tvivla kommer skrivkrampen, för att man inte tror att det man skriver är tillräckligt bra.

När på dygnet skriver du helst? Och var gör du det helst?
– Egentligen skriver jag helst på morgonen, men då hinner jag aldrig, så det blir istället kvällar och ibland nätter. Jag håller deadlines heliga, så då är det bara att kavla upp ärmarna. Jag skriver helst i mitt i arbetsrum, jag kan inte vara tillräckligt disciplinerad om jag sitter i soffan eller på ett kafé.

Har du ord/uttryck du retar dig på eller skrivregler som du blir galen när de inte följs?
– Ja, jösses. De och dem verkar vara omöjligt för många att använda rätt … Däremot tycker jag att debatten kring ”hen” har varit rätt fånig, det är väl inte hela världen och hen kan vara användbart. Att hen betyder höna på engelska har ingen som helst relevans, skulle vi ta hänsyn till sådant får vi stryka många ord. Barn till exempel.

Har du någon ”relation” till dina läsare? Alltså: hör de av sig med feedback?
– Det händer absolut.  Men, som det ofta är i IT-branschen, finns det gott om folk som kan allt och skriver jag en teknisk artikel kommer det garanterat vara någon som hör av sig med synpunkter, fast det handlar sällan om faktafel utan snarare om att läsaren tycker att en annan teknik är bättre än den jag har skrivit om.

Vilket är ditt drömknäck?
– Jag brinner ju väldigt mycket för mina berättelser. Håller just nu på med en trilogi tillsammans med en författarkollega och den här trilogin är vårt drömknäck. En fantastisk berättelse, som det skulle vara fantastiskt att få se utgiven.

Vad har du på gång?
– Jag tycker att Content Central är en väldigt bra tjänst för alla, både frilansare och redaktioner, så jag kommer satsa på att fortsätta lägga ut mina artiklar här. Det kommer att bli fler teknikartiklar, men kanske också ett och annat lite längre resereportage. Sedan funderar jag också på att starta ännu en blogg.

Vad läser du själv helst?
– Vetenskapliga artiklar, skönlitterära böcker – helst skräck och övernaturliga thrillers.

Till sist:
– Vill jag gärna tipsa om min blogg www.spelochfilm.se. Det är en lättsmält blogg där jag recenserar spel och film.