Veckans frilans: Maj Staberg

majNamn: Maj Staberg 

Ålder: 57 

Motto: En av hemligheterna med livet är att kunna förvandla stötestenar till stenar att kliva på. 

Bor: Hornstull, Stockholm 

Utbildning och specialområde: Journalisthögskolan. Mitt specialområde är ekonomi och teknik inom bostadsrätter.


Du har sålt material via Content Central. Hur känns det? 
– Jätteroligt! Livet som frilans kan vara ganska slitsamt ibland och då är det härligt att få extrapengar som sätter guldkant på tillvaron.

Kommer du att fortsätta ladda upp material på Content Central?
– Ja, absolut! 

När och varför började du skriva? 
– Jag började skriva små historier redan som 7-åring men det var som 20-åring jag upptäckte att en journalist fick jobba på fältet, resa och satt inte instängd på ett kontor hela dagarna. Då bestämde jag mig för att söka till Journalisthögskolan.

 

När började du frilansa? 
– 2005

 

För vilka brukar du skriva?

– LRF Media (Gods&Gårdar bland annat), Tidningen Borätt (fast frilansuppdrag sedan flera år) och Conventusmedia. Jag har riktat in mig på bostäder; byggteknik, ekonomi inom bostäder och arkitektur.

 

Vad ger skrivandet dig? 
Det är nyfikenheten som driver mig, att göra research och hitta nyheter. Att få fördjupa mig i ett helt nytt ämne som nu när jag skriver om framtidens energieffektiva samhälle.

 

Vad brinner du för? 

– Att bredda mitt skrivande och att fotografera ännu mer och bättre än vad jag gör idag.

 

Vad är det bästa med att vara frilansande skribent? 
– Att få driva sitt eget företag, få vara entreprenör och se hur ansträngning ger ett direkt resultat. Att få använda sin kreativitet, vara tvungen att trolla med knäna ibland, men se att det alltid löser sig.

 

Vilken är den största utmaningen för frilansare idag? Och hur ser framtiden ut? 
– Att hitta nya sätt att jobba som frilans som nyhetsbrev, webbtidningar och crowdfunding – man skippar alltså uppdragsgivaren och vänder sig direkt till läsaren. Att nischa sig inom ett ämne tror jag också starkt på.

 

Hur är en bra uppdragsgivare?

– Alternativ 1. En bra uppdragsgivare läser mina texter och kommer gärna med frågor eller synpunkter – kul med samarbete.  Alternativ 2. Säger: bra jobbat!

 

Vad är ditt förhållande till skrivkramp? 
– Jag har sällan skrivkramp, är snarare okoncentrerad men jag har märkt att ju mer deadlinen närmar sig desto mer koncentrerad blir jag.

 

När och var skriver du helst?

– Vid ett skrivbord tidigt på morgonen.  Jag har också provat Hoffice där man varvar hårt disciplinerat jobb med lustfyllda pauser med dans, yoga etcetera tillsammans med andra frilansare.

 

Har du någon ”relation” till dina läsare? Hör de av sig med feedback? 

– Ja, och det är riktigt roligt när människor tar till sig det jag har skrivit. Det ger meningen åt mitt skrivande.

 

Vilket är ditt drömknäck? 
– Det har jag nog redan haft när jag skrev om franska presidentalet för den socialdemokratiska tidningen Broderskap och bodde i Paris och följde valet därifrån under några veckor.  Eller när jag tillsammans med Lion Television gjorde ett program om en epidemi i Stockholm under 60-talet för National Geographic Channel.  Det är ju det som är så bra att man som frilans får möjligheten att göra sådana här saker.

 

Hur ser framtiden ut för dig?
– Jag skulle gärna göra ett riktigt grävjobb inom ämnet bostäder. Jag letar hela tiden efter uppslag för detta. Det gäller ju att hitta något som kan bli en stor grej så man inte lägger ned en massa tid på obetalt researchjobb.

 

Vad läser du själv helst? 
– Under den senaste tiden har jag mest läst böcker av den franska författaren Patrick Modiano för att fräscha upp franskan.

 

Foto: Nick Staberg-Walter