Veckans frilans: Stefan Bergmark

Stefan 5Namn: Stefan Bergmark
Ålder: 44
Bor: I Malmö
Motto: Det finns människor till allt.
Utbildning och eventuella specialområden: 250 högskolepoäng i humaniora. Skriver om kultur, media och politik.

Började skriva: I tonåren. Var rollspelare i unga år och började göra fanzines. Det blev sedan kulturtidskrifter och därefter nättidningar. Därifrån var inte steget långt till frilansliv. Började frilansa 1995.

Skriver för: huvudsakligen för kultursidorna i dagstidningar och som kolumnist på andra avdelningar.

Skrivandet ger: Det är i första hand ett jobb. Började som sagt ideellt och nåt ska man ju leva av. Men visst. Syns ju en del och det är alltid kul när folk sprider ens texter på sociala medier.

Utmärkande för mig och min stil: Svaret på den frågan ligger väl mycket i läsarens ögon men lågmälthet i kontroversiella ämnen skulle jag tro är en återkommande uppfattning hos dem.

Brinner för: Jag är politiskt och fackligt aktiv och mitt skrivande går hand i hand med det så det blir många saker att brinna för. Även om det kanske alltså ofta mer handlar om glöd än vulkanutbrott.

Det bästa med att vara frilans: Att vara sin egen chef.

Den största utmaningen för frilansar idag: Att överleva.

En bra uppdragsgivare är: Petig vad gäller språket men har få synpunkter på innehållet. Det förra tyvärr inte så vanligt idag, finns liten tid för korrläsning, men de flesta publicister låter oss fria tyckarskribenter skriva om vad vi vill.

Mitt förhållande till skrivkramp: Att 9 av 10 texter inte blir så fantastiska som man hade tänkt sig innan de började skrivas, men att det är bättre att leverera något hyfsat än inget alls. Deadlines ska hållas!

Skriver helst: På eftermiddagen, men sent då jag alltid blir seg i bollen av lunch. Skriver det mesta vid mitt skrivbord. Gärna med P1 påslagen. Undviker dock offentliga lokaler och folk då det stör koncentrationen.

En erfarenhet: Mina första journalistiska alster skrev jag när jag var 15 år och helgjobbade tillsammans med en kompis på en sportredaktion. Vi fick mest samla in resultat till tabellerna men ibland fick vi göra telefonintervjuer och skriva korta referat av division 5-fotboll och liknande. För att göra det lite mer spännande så hittade vi på egna smeknamn på spelarna. Men det slutade vi snart med då Tord ”Tårta” och Bo ”Bullen” hörde av sig till sporredaktionens chef och meddelade att de inte uppskattade sina nya mellannamn.

Språkliga käpphästar? Nja, inte direkt men försöker undvika ”huruvida”, ”enkom” och andra uttryck som låter högtravande.

Om relationen till läsarna: Jag får mejl ibland och under förutsättningen att de inte är hatiska så svarar jag på dem oavsett om de är kritiska eller positiva till mig och det jag skrivit. Men diskussionerna om mina texter i kommentarsfälten på nätet brukar jag inte hinna med.

På gång: Har två böcker på gång vilka jag hoppas få ut under nästa år.