Veckans frilans: Cecilia Sandbring

CeciliaNamn: Cecilia Sandbring
Ålder: 52
Motto: Ingenting är omöjligt – saker och ting tar bara olika lång tid.
Bor: Eslöv, och Öland på sommaren
Utbildning: Inom geologi, biologi, teknikinformation, marknadsföring och journalistik
Eventuella specialområden: Natur, trädgård, inredning och antikt

Du har sålt material via Content Central. Hur känns det?
– Det är förstås trevligt, och ett bra komplement till mina andra uppdrag.

Kommer du att fortsätta ladda upp material på Content Central?

– Ja, absolut! Det är svårt i början att veta vad som efterfrågas, men jag provar mig fram.

När och varför började du skriva?
– Jag gjorde egna tidningar redan som barn. Och som vuxen har jag arbetat med tidningsmakeri i 25 år på olika poster inom förlagsvärlden – framför allt med att utveckla nya titlar och att göra om befintliga. Även om det handlat mycket om att ta fram säljande koncept och redigera andras texter har jag sett till att kunna hålla igång mitt eget skrivande också.

När började du frilansa?
– 2011 vågade jag äntligen ta steget! Nu arbetar jag ihop med min man, som är fotograf, i vårt gemensamma bolag sandbring.se.

För vilka brukar du skriva?
– Det har varit mycket till veckotidningarna eftersom jag älskar deras fackmaterial med inredning, trädgård och antikt! Men förstås även kvällstidningsbilagor, månadsmagasin och olika specialtidningar. Det sista året har det också blivit en del historiska tidskrifter där jag får nytta av ett annat av mina specialintressen – släktforskning. 

Vad ger skrivandet dig?
– Jag tycker om att få chansen att fördjupa mig i nya ämnen, och går alltid in med liv och lust i nya projekt. Inte sällan går jag till överdrift och börjar med att först göra en vetenskaplig utredning, för att sen få stryka ner och popularisera för att göra texten intressant och lättillgänglig.

Vad är utmärkande för dig och din stil?
– Jag är bra på att målgruppsanpassa det jag skriver – och försöker skriva både inspirerande, begripligt och upplysande. 

Vad är det bästa med att vara frilans?
– Att kunna arbeta när och var man vill. Att få chansen att lära sig nya saker, få se nya platser och möta nya människor. Frihet helt enkelt! 

Vilken är den största utmaningen för frilansare idag? Hur ser framtiden ut?
– Trots att tidningsredaktionerna tvingas minska personalstyrkan köper de in allt mindre frilansmaterial. De som är kvar måste producera mer själva, är stressade och tar ofta till snabba lösningar där kvaliteten blir lidande. För att kunna sälja in sina idéer är det därför ännu viktigare nu att först lära känna respektive tidning och deras läsare, och sedan specialanpassa sina förslag. Det fungerar inte att göra precis samma pitch till olika tidningar.

Hur är en bra uppdragsgivare?
– Svarar på mejl inom rimlig tid och är snabb, tydlig och positiv.

Vad är ditt förhållande till skrivkramp?
– Inga problem, det är en rutin att skriva. Men ibland är det svårt med disciplinen. Jag kan lockas av att gå en runda i skogen eller spela tennis istället för att sitta inne och skriva…

Var och när skriver du helst?
– Oftast hemma vid mitt skrivbord på morgonen och förmiddagen eller kvällen. Men just idag sitter jag med min laptop under ett blommande äppelträd, och sneglar på en duva som har bo inne i blåregnet.

Har du ord/uttryck du retar dig på eller skrivregler som du verkligen vill ska följas?
– Uttrycket ”att spendera tid” gillar jag inte, vad är det för fel på ”att tillbringa tid”? Och jag föredrar det mer ålderdomliga ”givit” framför ”gett”.

Har du någon ”relation” till dina läsare?
– Ja det händer att läsare ringer eller mejlar. Annars söker jag ofta själv upp personer som tillhör en viss målgrupp för att lära känna dem och höra om vad som verkligen intresserar dem. Jag till och med ordnar egna fokusgrupper och låter mina uppdragsgivare ta del av resultatet.

Hur ser framtiden ut för dig? Vad har du på gång?
– Mitt nästa stora projekt är en fotobok med historisk anknytning. Och i sommar blir det stylistjobb som t ex ”duka fint till midsommar”, ”förvandla dina loppisfynd”, ”sommarfint i torpet” och ”antikt i trädgården”.

Vad läser du själv helst?
– Jag läser massor av tidningar. En favorit är Scandinavian Retro – och i nästa nummer har jag med ett tio-sidigt jobb om designern Marguerite Walfridsons alster. Ett arbete som jag hållit på med i över ett år!

Foto: Håkan Sandbring