Veckans frilans: Lotta Silfverbrand

LottaSNamn: Lotta Silfverbrand 

Ålder: 52 

Motto: Att behandla andra som jag själv vill bli behandlad. 

Bor: I Eskilstuna, Sörmland. 

Utbildning och specialområden: Kandidatexamen i informationsdesign, inriktning text. Har också studerat grafisk form, bildbehandling och engelska på högskolenivå. Jag gillar omväxling och skriver därför om allt möjligt och omöjligt. Mitt specialområde är dock djur, som djurhälsa, djurhållning och veterinärmedicin. Innan jag började som journalist jobbade jag som veterinärassistent på ett av Sveriges största djursjukhus i 19 år.

 

Du har sålt material via Content Central. Hur känns det??

– Det känns förstås jättebra att mitt material uppskattas, och att pengar tickar in för den delen. Många bäckar små.

 

Kommer du att fortsätta ladda upp material på CC?

– Ja, absolut, i den mån jag har material som lämpar sig för att sälja vidare.

 

När och varför började du skriva?

– Ganska sent i livet, när jag läste engelsk litteraturhistoria på högskolan. Jag insåg då att jag tyckte det var roligt att skriva, och att jag hade lätt för det. Men jag skriver bara professionellt, aldrig privat. Mina inlägg i sociala medier är vanligtvis vansinnigt kortfattade.

 

När började du frilansa?

– Alldeles nyligen, efter flera år som anställd journalist, redaktör och layoutare. Jag har förvisso frilansat lite av och till vid sidan av mina anställningar också.

 

För vilka brukar du skriva?

– Med vissa undantag skriver jag främst för lokala tidningar och magasin som finns både på webben och som papperstidningar, på flera orter i landet. För övrigt skriver jag en hel del om företagande i uppdragstidningar.

 

Vad ger skrivandet dig?

– Allmänbildning och utlopp för min kreativitet tror jag. Jag gillar att reda ut sakförhållanden och fnula på formuleringar så att texten flyter och blir begriplig för läsaren. Men framförallt är det förstås ett jobb.

 

Vad är utmärkande för dig och din stil?

– Jag skriver nog vanligtvis relativt faktaspäckade texter. Men det beror förstås på ämne, målgrupp och vilken tidning jag skriver för.

 

Vad brinner du för?

– Etik och moral i allmänhet, djur och djurhållningsfrågor i synnerhet. När jag får chansen puffar jag gärna för rättvist, ekologiskt och hållbart.

 

Vad är det bästa med att vara frilansande skribent?

– Att få jobba hemifrån och bestämma över sin egen tid. Det är guld värt, inte minst för min hund. Att få välja vad man vill skriva om är inte heller fel.

 

Vilken är den största utmaningen för frilansare idag?

– Att ställa om sig till rådande omständigheter med digitalisering och så vidare; att vara nyskapande och tillräckligt duktig på sälj för att kunna leva på sin verksamhet.

 

Hur ser framtiden ut?

– Det är intressant fråga som jag dessvärre inte har något bra svar på. Hur som helst så kommer det alltid att finnas behov av berättelser i ett eller annat forum, i en eller annan form.

 

Hur är en bra uppdragsgivare?

– Tillgänglig och intresserad av att hålla en öppen dialog med sina frilansar. En bra uppdragsgivare ger också journalisten friheten att bygga sina artiklar efter eget huvud. Enligt min erfarenhet brukar det bli bäst så eftersom varje knäck lever sitt eget liv.

 

Vad är ditt förhållande till skrivkramp?

– Förfärligt. Men det inträffar rätt sällan som tur är. När det ändå händer gör jag något helt annat en stund. Det finns alltid något att göra, redigera bilder eller städa datorn till exempel. Eller så sover jag lite på saken om det finns tid. Förr eller senare släpper det och ingressen dyker upp i huvudet. Sen brukar det trilla på.

 

När och var skriver du helst?

– Jag skriver helst på morgonen och förmiddagen, när huvudet är klart och hunden nykissad. Platsen för dåden är vid datorn i hemmets lugna vrå. Jag kan inte riktigt koncentrera mig någon annanstans.

 

Har du någon rolig fadäs/anekdot i samband med ditt skrivande att dela med dig av?

– Jag har flera. Den bästa är dock den gången då jag skickade en tidning till tryck med ett stavfel på omslaget, som jag själv var skyldig till. Lyckligtvis var det en tidning jag själv också var redaktör för. Följdaktligen slapp jag få skäll av någon annan än mig själv.

 

Har du ord eller uttryck du retar dig på eller skrivregler som du verkligen vill ska följas?

– Jag har svårt för satsradning. Ser det som ett onödigt fel när det är lika lätt att sätta punkt som komma.

 

Har du någon relation till dina läsare? 

– Det händer att läsare hör av sig för att tacka för en fin artikel. Då blir man glad. När jag jobbade som redaktör hände det då och då att läsare mejlade och tackade för en bra tidning. Alltid lika roligt.

 

Vilket är ditt drömknäck?

– Ett knäck som inspirerar och berör människor så pass mycket att det bidrar till ett blixtsnabbt slut på den horribla tjuvjakt som pågår i bland annat Afrika.

 

Vad har du på gång?

– Vad framtiden har att erbjuda är jag osäker på. Hur som helst så har jag nyligen startat min egen verksamhet, lanserat min hemsida, värvat ett par långsiktiga kunder och blivit accepterad som bidragsgivande fotograf på en bildbyrå. För för närvarande gör jag mitt bästa för att skaffa fler intressanta och gärna långsiktiga samarbeten.

 

Vad läser du själv helst?

– Deckare. Gärna Grisham eller motsvarande. Jag gillar saftiga rättegångar där åklagaren drar den onde vid näsan, eller där försvararen mot alla odds friar den oskyldige. Alltid lika tillfredsställande.

 

Foto: Mikaela Ahlin