Veckans frilans: Louise Stigell

LouiseNamn: Louise Stigell
Ålder: 31
Motto:
 ”Hur svårt kan det vara?”
Bor:
 Stockholm
Utbildning:
 Salig blandning av musik, teater, kreativt skrivande, webbutveckling, spelutveckling och programmering. Har en kandidatexamen i datavetenskap. Är självlärd skribent och journalist.
Eventuella specialområden:
 Psykologi, personlig utveckling och spelifiering. Är frilansskribent, egenföretagare och konsult.

Du har sålt material via Content Central. Hur känns det?
– Helt underbart. Trodde nog aldrig att det skulle hända något, så känslan vid första artikelsäljet spädde verkligen på min skrivlust.

Kommer du att fortsätta ladda upp material på Content Central? 
– Absolut!

När och varför började du skriva?
– Jag har skrivit i någon form så länge jag kan minnas. Som barn var det illusterade berättelser om bajskorvar och annat spännande. Senare, korta äventyrsföljetångar. Som 15-åring skrev jag raplåtar och halvseriösa, rimmande dikter. Under gymnasiet var Linda Skugge min största idol och jag skrev “krönikor" i form av dagboksinlägg i fjortiscommunityt Lunarstorm. Under mina högskoleår upptäckte jag bloggandet och det var nog där mitt mer journalistiska skrivande tog fart. Genom mina bloggar har jag lärt mig att skriva längre, intressantare, mer lättlästa, mer kreativa texter. Genom bloggandet har jag hittat min röst och min stil.

När började du frilansa?
– I januari 2012.

För vilka brukar du skriva? 
– Sålde min första artikel till Aftonbladet Söndag. Sedan dess har det blivit fler artiklar inom psykologi-området till bland annat Amelia, ToppHälsa, Wellness, Hälsa och MåBra. Har även varit krönikör och skribent för speltidningen Level.

Vad ger skrivandet dig?
– Det stillar min nyfikenhet. Det är en ursäkt för mig att lära mig nya saker så att jag kan komprimera och kommunicera det till andra på ett lättsmält och underhållande sätt. Jag älskar också känslan av att hitta den perfekta formuleringen, och komponera stycken som låter bra i huvudet och ligger bra i munnen. När jag bloggar är det som att stå på en egen liten scen och hålla låda. Det tillfredsställer väl något slags uppmärksamhetsbehov antar jag.

Vad är utmärkande för dig och din stil?
– Strävar efter mycket empati, personlighet och humor i mina texter. Man ska få konkret information men samtidigt nicka igenkännande och fnissa lite här och var.

Vad brinner du för?
– Att beröra människor.

Vad är det bästa med att vara frilans?
– Friheten att själv välja när, var och med vad jag ska jobba. Variationen i att själv välja mina ämnen och arbetsgivare.

Vilken är den största utmaningen för frilansare idag? Hur ser framtiden ut?
– Kan bara tala för mig själv men jag tror att många känner igen sig: information overload. Att hänga med, hålla sig uppdaterad, leta stories och välja bland alla idéer är en ständig utmaning och kan verkligen göra en utmattad. Men framtiden tror jag är ljus för frilansskribenter. Det kommer behövas mer och mer kvalitativt innehåll, oavsett om det innehållet läses i en tidning eller tittas på online.

Hur är en bra uppdragsgivare?
– Transparent i hur de arbetar med frilansar och vilket slags material de vill ha. Kommunicerar tydligt och helst via mail. Betalar drägligt och i tid.

Vad är ditt förhållande till skrivkramp? 
– Så här: Vandrar runt i cirklar och funderar på ursäkter för att slippa skriva. Dammtorkar lister och sorterar böcker i färgordning. Målar naglarna. Kartlägger rimliga flyktvägar och överväger en kort stund att fejka min egen död. Stirrar på dokumentet, kanske med en liten självömkande tår i ögonvrån. Går in på Platsbanken och letar efter jobb utan krav på talang och prestation. Lovar mig själv att detta är sista gången jag tar mig an ett skrivuppdrag. Testar olika typsnitt på rubriker. Lallar runt på nätet och ”gör research”. Och så håller det på tills att jag på något mirakulöst sätt åstadkommit en text. Sen sitter jag där några veckor senare med en ny deadline.

När och var skriver du helst?
– Det varierar. Kan ta ett tag innan jag uppbådat disciplinen att sätta mig ner. Oftast brukar det bli i soffan med laptopen i knät.

Har du ord/uttryck du retar dig på eller skrivregler som du verkligen vill ska följas?
– Har väldigt svårt för klyschor, särskrivningar och upprepningar.

Har du någon ”relation” till dina läsare? Alltså: hör de av sig med feedback?
– Som bloggare är jag bortskämd med mycket och snabb feedback, vilket är underbart. Men det har till och med hänt några gånger att tidningsläsare hört av sig, och det gör mig verkligen varm inombords.

Vilket är ditt drömknäck?
– Att skickas ut i världen för att undersöka något eller intervjua någon spännande person.

Hur ser framtiden ut för dig? Vad har du på gång?
– Planerar att byta riktning i karriären till hösten, så vad som helst kan hända. Har inte mycket skrivande på gång just nu utöver mina bloggar, men kommer definitivt fortsätta skriva artiklar till och från.

Vad läser du själv helst?
– Jag hetsläser facklitteratur via Kindle-appen i min iPad mini. Kan dra hem 10, 20 provläsningsavsnitt åt gången och bara plöja. Sen impulsköper jag hälften av dem. Det är nog varken hälsosamt eller ekonomiskt hållbart…

Övrigt:
Hemsida: louisestigell.com 
Bloggar: lugnochfin.se och myepiclife.net 
Twitter: @louisestigell