Veckans frilans: Marja Beckman

MarjaNamn: Marja Beckman
Ålder: 41 år
Bor: Hägersten, Stockholm
Utbildning: Journalistlinjen på Nordiska folkhögskolan i Kungälv, researchkurs på Poppius samt litteraturvetenskap och skrivarkurser på Södertörns högskola och Linnéuniversitetet.
Specialområden: Skola, utbildning, jämställdhet och genus, sociala frågor samt barn- och ungdomskultur.

När och varför började du skriva?
– Jag var ett blygt barn som älskade att läsa och uttryckte mig bättre i skrift än i tal. Min pappa är journalist, så yrket verkade begripligt, och det var ett yrke där jag kunde leva på att skriva. Egentligen ville jag bli ungdomsboksförfattare och den drömmen lever fortfarande.

När började du frilansa? 
– Jag har varvat vikariat (främst som redigerare) med frilansuppdrag under hela mitt yrkesliv. Som frilans har jag oftast haft fasta uppdragsgivare. Sedan 2010 sitter jag på ett frilanskontor och är företagare på heltid.

Hur kom du in på dina specialområden?
– En kompis anlitade mig till att skriva för Lärarförbundets tidning Lärarstudenten. Jag kände direkt att skolans värld engagerade mig. Några år senare gjorde jag ett inhopp på Skolverket som webbredaktör och gjorde därefter flera uppdrag åt Skolverket som skribent. Det ledde vidare till NVL, Nordiskt nätverk för vuxnas lärande, och deras tidskrift DialogWeb, som jag arbetar för idag. Jag är Sverigeredaktör och ansvarig för sociala medier. Mitt intresse för feminism och jämställdhet väcktes när jag och mina tjejkompisar gjorde ett hårdrocksfanzine på nittiotalet (Akasha) och alla kommenterade att vi var tjejer. Intresset för barn- och ungdomskultur kan ha att göra med att jag fortfarande har god kontakt med min inre elvaåring.

 För vilka brukar du skriva?
 Jag arbetar mest för tidningar och webbplatser som drivs av organisationer och myndigheter. Målgrupperna är oftast yrkesverksamma eller frivilliga inom dessa områden.

Vad är utmärkande för dig och din stil?
– Jag försöker lyssna noga så att jag fångar människors egen ton och röst. Och jag är noga med språket och arbetar mycket för att texten ska kännas levande.

Vad brinner du för?
– Det låter klyschigt, men en av mina drivkrafter är att människor som vanligtvis inte syns och hörs så mycket i media ska få en plats. Jag älskar att träffa ”vanliga” vardagshjältar, till exempel engagerade lärare eller jourkvinnor.

Vad är det bästa med att vara frilans?
– Att själv kunna bestämma mina tider. Det passar bra för mig som har yngre barn.

Vilken är den största utmaningen för frilansare idag? Hur ser framtiden ut?
– Ekonomin, helt klart. Jag har absolut inga problem med att sysselsätta mig, men alla idéer är inte så lönsamma. Jag tittar just nu på vad som händer i mediebranschen och försöker hitta sätt att navigera i det nya digitala medielandskapet. På sistone har jag börjat nätverka mycket mer och är bland annat med i ett crowdfundingprojekt (se nedan).

Hur är en bra uppdragsgivare?
– Det är en person som är hyfsat snabb med att besvara mejl, som ger respons och är möjlig att bolla idéer med. Som är tydlig med vad som efterfrågas men som också litar på min professionalitet. Därtill är det bra om hen förstår hur frilansekonomin fungerar.

Vad är ditt förhållande till skrivkramp?
– För mig är det förknippat med prestationsångest. Kaffe och träning funkar för att pigga upp hjärnan. Ibland skriver jag ner anteckningarna utan krav på att det ska bli bra, då ser jag efter ett tag vad jag har. När jag skriver mer fritt brukar jag skriva för hand för att komma igång.

När och var skriver du helst? 
Jag jobbar mest på kontorstid och ibland på kvällarna när barnen somnat. Oftast sitter jag på mitt kontor men ibland hemma i soffan eller på biblioteket. Det händer också att jag går till ett kafé och skriver första utkastet för hand.

Vilket är ditt drömknäck?
– Många drömmar finns. En är att göra en serie personporträtt på barn- och ungdomsboksförfattare. Trots att barn- och ungdomsböcker säljer väldigt bra prioriteras vuxenförfattare på kultursidorna. Det vore förstås också roligt att skriva skönlitterära böcker.

Hur ser framtiden ut för dig? Vad har du på gång?
– Medievärlden förändras väldigt snabbt och ibland känner jag mig som en idiot som fortsätter att harva mig fram medan jag väntar på att bli fattigpensionär. Jag har funderat på att byta bransch, men har istället lärt känna andra frilansar och börjat spåna på nya idéer. Ida Nilsing tog initiativ till en studiecirkel där vi diskuterar journalistikens värde, och nu arbetar vi för att starta en crowdfundingplattform för ”nördig” journalistik. De enda som gjort något liknande i Sverige är Blank spot project som är inriktade på utrikesjournalistik. Vi vill framför allt skriva om Norden och lyfta fram orter och människor som inte får så mycket utrymme i media. Dessutom hoppas jag att jag snart har skrivit klart en ungdomsroman som är tillräckligt bra för att bli publicerad.

Vad läser du själv helst?
– Skönlitteratur, till exempel Margaret Atwood, Maria Gripe, Siri Hustvedt, Astrid Lindgren och Michael Ende.

Övrigt:
* Min hemsidesadress är marjabeckman.se. 
* Jag har också ett aktivt Twitterkonto där jag planerar att uppdatera information om crowdfundingprojektet och annat som intresserar mig: @marjaandrea
* Direktkontakt till crowdfundingprojektet: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Foto: Daniel Cronström