Veckans frilans: Niklas Aurgrunn

Aurgrunn2Namn: Niklas Aurgrunn
Ålder: 53
Motto: Bränn skeppet när du mönstrar av
Bor: Hökarängen, Stockholms län
Utbildning: Humanistisk linje, religionshistoria på Frescati

Du har sålt material via Content Central. Hur känns det? 
– Känns jättebra, får gärna bli mer av det.

Kommer du att fortsätta ladda upp material på Content Central? 
– Jo, det har jag tänkt. Håller på och bygger upp en liten pdf-bank nu eftersom jag tyvärr inte sparat saker tidigare, och dessutom sällan haft hela rättigheterna till mina kryss – något som ändrats nu.

Du har arbetat heltid med korsord och allt vad knep och knåp-genren kan erbjuda i femton år och är även verksam som författare, musiker, målare och frilansjournalist. Är det något som är roligare än det andra? 
– Helst skriver jag romaner och målar akrylfantasier (det är snart vernissage igen, här i Hökis). Tyvärr har det inte varit särskilt lukrativt så här långt... men det är rätt kul att göra korsord också!

Hur får du ihop det med alla olika delar? 
– Som frilans har jag ju ganska ostrukturerade arbetstider, beroende på att jobben kan droppa in i klasar eller utspridda över tid, man vet aldrig. Så när det är lite lugnare passar jag på att måla eller skriva, eller raggar nya kunder.

Hur ser en typisk arbetsdag ut? 
– Går upp runt åtta och sitter i princip vid skrivbordet sen tills min fru kommer hem från jobbet, med kortare avbrott för näringsintag och nån lufsning runt kvarteret. Vad jag gör vid skrivbordet varierar som sagt från dag till dag.

Du har också gett ut ett antal böcker. Berätta! 
– Jo, jag har ju skrivit sen tonåren och givit ut ett par handfullar böcker: exempelvis en roman om mina år som brevbärare på åtti- och nittitalen ("Kackerlacka", Ex Lex Förlag 2010), en slags sjuttitalsnostalgisk spänningsroman i Trollhättemiljö ("Fallens Dagar") och en barnbok i Fårömiljö ("Eulalia Stjärnvind", books-on-demand.com, som även finns som e-bok på engelska hos amazon.com).

En skiva som singer-songwriter har det hunnit bli. Är det fler på gång? 
– Det hoppas jag verkligen, kanske inte i morgon men så småningom, har samlat på mig en del oinspelade låtar som pockar på uppmärksamhet emellanåt.

När och varför började du frilansa? 
– Det hade att göra med att jag träffade min fru under en vistelse i Chile. Jag behövde ett jobb som jag kunde sköta därifrån och det blev korsordsmakarens.

Vad är det bästa med att vara frilans? 
– För min del handlar det nog om att få styra och strukturera mina dagar själv utan att nån tittar över axeln på mig, det är guld. Jag har den musik på som jag önskar och avbryter arbetet för en kopp rooibos när jag så behagar... Men det är klart att det kräver en del disciplin så man inte blir liggande i soffan med en god bok eller så.

Vilken är den största utmaningen för frilansar idag – och hur ser framtiden ut? 
– I min bransch handlar det såklart om prissättningen, vi är ju inte organiserade som vanliga anställda. Jag konkurrerar också med, och säljer i viss mån till, stora etablerade syndikat och förlagshus som verkligen inte betalar sina konstruktörer särskilt generöst. Det gäller att nischa sig och sälja nåt personligt, att hålla hög kvalitet och vårda sina kunder och kontakter. Är lite orolig för framtiden nu när det ska skäras utgifter överallt på redaktionerna. Drömmen är ju att korsordsmakarna – som inte är särskilt många – kunde gå ihop i en egen organisation och bli av med mellanhänderna, men det verkar svårt. Frilansar lever ju inte sällan på gränsen och är rädda att sticka ut hakan.

Hur är en bra uppdragsgivare? 
– Rak och snabb i kommunikationen, hederlig och jättejättegenerös...

Har du någon rolig fadäs/anekdot i samband med ditt frilansande att dela med dig av? 
– Det är klart att det blivit fel någon gång under så många år, har ju hållit på sen 2000, men något särskilt dråpligt kommer jag faktiskt inte på. Det handlar nog mer om att man glömt färga rutorna till tävlingsordet och sånt... Och en gång när jag skulle göra ett korsord till brandförsvaret på Gotland så brann det i skallen på mig: skrev bildtexten ”LÄGE ATT LARMA?” till en bild på ett övertänt hus. Det var kanske inte läge att göra sig lustig i just det sammanhanget, vilket jag fick veta.

Vad brinner du för? 
– Apropå övertända hus menar du? Nämen det är väl detta med ett rättvisare samhälle för mina barn att växa upp i.

Hur ser framtiden ut för dig? Vad har du på gång? 
– Är halvvägs med en roman som kommer att toppa bestsellerlistorna nån gång runt nästa jul kanske. Då slutar jag nog med korsorderiet och skriver och målar på heltid sen tills jag trillar av. Jag är lite sugen på att ta upp journalistiken igen också, skrev en hel del för dagspressen under åtti- och nittitalen (rapporterade bl a från Sydafrika för GP och iDAG när jag bodde där nere i början av nittitalet, och anmälde böcker för Sörmlands Nyheter och Gotlands Tidningar under några år). Har en del idéer till reportage och intervjuer att börja med men tar gärna uppdrag också - är faktiskt ruskigt bra på att skriva och hitta intressanta vinklar, och snabb därtill!

Vilket råd skulle du ge till någon som vill ge sig in i frilansbranschen? 
– Håll ryggen rak...