Veckans frilans: Oskar Ekman

oskarekmanstorNamn: Oskar Ekman
Ålder: 40
Bor: Huddinge söder om Stockholm
Utbildning och eventuella specialområden: Kulturvetarlinjen och diverse fortbildningar inom journalistik. Har även läst matkemi och vinkunskap.
Läser helst: Spionthrillers och matreportage

Du har sålt material via Content Central. Hur känns det?
– Kul!

Kommer du att fortsätta ladda upp material på Content Central?
– Ja, sajten är enkel och lättanvänd. Det behövs nytänkande när det kommer till försäljning av frilansmaterial.

När och varför började du skriva?
– Omkring år 1981 när jag tyckte att Bamse-redaktionen behövde förstärkning på manussidan.

När började du frilansa?
– I januari 2011 efter många år på olika redaktioner inom Bonnier Tidskrifter.

För vilka brukar du skriva?
– De senaste åren mycket för Icakuriren, vilket är ett stort privilegium. De har bredd och många läsare.

Vad ger skrivandet dig?
– Mat på bordet och ständig fortbildning inom vitt skilda områden.

Vad är utmärkande för dig och din stil?
– Jag strävar efter att texten förutom allt annat också ska vara underhållande att läsa.

Vad brinner du för?
– Att få läsarna att bli berörda av spännande människor, kulturupplevelser och resmål.

Vad är det bästa med att vara frilansande skribent?
– Att få fördjupa sig i egna intressen. Och samtidigt att med jämna mellanrum få utlägg inom ämnen man först är skeptisk till, men som man ofta upptäcker är väldigt intressanta. Fördomar kommer på skam.

Vilken är den största utmaningen för frilansare idag? Hur ser framtiden ut?
– Att få ihop ekonomin. Men jag tror att framtiden är ljus, människor kommer efter en viss omställningsperiod återigen vara beredda att betala för viktiga och oberoende berättelser.

Hur är en bra uppdragsgivare?
– Tydlig och lyhörd för bra idéer.

Vad är ditt förhållande till skrivkramp?
– Alltför intimt.

Var och när skriver du helst?
– Skriver som bäst vid min kontorsplats – de gånger jag pinat mig en stund på gymmet först och fått endorfinerna på plats.

Har du någon roligt minne i samband med ditt skrivande att dela med dig av?
– För många år sedan intervjuade jag författaren Arto Paasilinna i hans fantastiska hus i Helsingfors. Det började med att han skällde ut mig för Sveriges alla historiska oförätter mot Finland och jag blev ganska skakad. Men när vi kom på att jag hade en Nokia-mobil och han en Ericsson så lättade stämningen. Sedan dukade han fram rågsmörgåsar med rökt lax, samt rödvin och konjak. Hans förläggare och tolk blev allt mer besvärad ju mer vi konsumerade… Intervjun blev ett mindre scoop och Arto insisterade på att själv bära ner den veke svenske reporterns väskor till taxin.

Har du ord och uttryck du retar dig på eller skrivregler som du blir galen när de inte följs?
– Jag har svårt för omotiverade bindestreck i rubriker. Nyss såg jag denna: ”Bästa dryckerna – till påskmaten”. Varför…?

Har du någon relationtill dina läsare?
– Ja, med ojämna mellanrum får jag vidarebefordrade brev från läsare som uppskattat ett personporträtt eller en krönika. Jag blir alltid lika glad.

Vilket är ditt drömknäck?
– Det har jag nog redan gjort. En lång intervju med Tomas Tranströmer år 2001.

Hur ser framtiden ut för dig? Vad har du på gång?
– Jag fortsätter frilansa, men jobbar parallellt även med olika bokprojekt. Bland annat är jag redaktör för en antologi som ska inspirera högstadieelever till läsning. Otroligt kul!

 

 Foto: Fredrik Ericsson