Veckans frilans: Tobias Pettersson

TPNamn: Tobias Pettersson
Ålder: 41
Bor: Linköping
Utbildningoch eventuella specialområden: Har ingen formell journalist/skrivutbildning men har jobbat som frilans i 20 år, främst inom kultur, nöje och resor.

När började du frilansa? 
– Jag började skriva på tidningen Östgötens nöjessidor i mitten av 90-talet. Mest som ett sätt att få gratisskivor och åka på olika rockfestivaler. När Östgöten gick i konkurs 1997 gick jag över till konkurrenten Corren och sen har det rullat på...

För vilka brukar du skriva?
– Har mest skrivit för olika lokala tidningar i Östergötland och genom åren har jag hunnit med de flesta (det finns fler än man kan tro). De senaste åren har huvuddelen av mina uppdrag varit för nöjestidningarna Nolltretton/Nollelva i Linköping/Norrköping.

Vad brinner du för? 
– Även om jag gjort alla möjliga sorters jobb är jag i grund och botten en nöjesskribent som gillar musik, film och annan populärkultur. Särskilt brinner jag för det lokala kultur- och nöjeslivet i Linköping och Östergötland.

Vad är det bästa med att vara frilans? 
– Sovmorgon.

Vilken är den största utmaningen för frilansare idag? Hur ser framtiden ut? 
– Jag tror många frilansare har mycket att lära av hur lokalreportrar arbetar, när det gäller exempelvis effektivitet, kontaktnät och professionalism.

Hur är en bra uppdragsgivare? 
– Jag jobbar bäst när jag har en uppdragsgivare som litar på mig och ger mig fria händer. Och så har de flesta uppdragsgivare faktiskt varit i mitt fall. God framförhållning är en annan egenskap jag uppskattar.

Vad är ditt förhållande till skrivkramp? 
– Knep ett är att skriva texten så fort som möjligt efter att man gjort en intervju, då brukar det flyta på bra. Knep två är att börja med att kludda dit en tillfällig rubrik, en tillfällig ingress, några citat man tänkt använda och en tillfällig slutkläm. Då känns texten nästan halvfärdig (även om man senare ändrar det mesta) och resten kommer av sig själv.

När och var skriver du helst? 
– Mitt på dagen har jag svårt att koncentrera mig. Mest gjort får jag innan lunch (klockan 14 i mitt fall) och på natten. Mellan klockan 20 och 02 är nog den tid jag jobbar som allra effektivast.

Har du någon rolig fadäs eller anekdot i samband med ditt skrivande att dela med dig av? 
– Det skulle hållas en presskonferens om Linköpings nybyggda fotbollsarena med två lokala damlandslagsspelare på plats. Jag var dåligt påläst och tänkte mest hålla mig i bakgrunden och låta Corren, P4, NT, Östnytt och de andra ställa de smarta frågorna. När presskonferens startade visade sig dock att jag var den enda journalisten på plats. De andra medierna hade varit där dagarna innan och gjort sina reportage. Jag började kallsvettas och fick börja improvisera fram frågor, helt oförberedd, till lokalpolitiker, fotbollsspelare, arenaansvariga osv. Det var nog de sämsta intervjuer jag gjort, men reportaget blev i slutändan förvånansvärt bra.

Har du ord eller uttryck du retar dig på eller skrivregler som du håller hårt på ska följas? 
– Egentligen har jag inget mot ordet ”hen”, men blir ilsken på slappheten hos personer som hävdar att ordet fyller ett språkligt tomrum. Ord som ”vederbörande”, ”personen” eller ”denne” är sedan länge etablerade och låter betydligt elegantare. På senare tid har det blivit vanligt att ersätta ”man” med ”en”. Jag förstår poängen, men pronomenet "en" låter dialektalt, bonnigt och så fruktansvärt fult att jag vägrar använda det.

Har du någon ”relation” till dina läsare? Hör de av sig med feedback? 
– Som recensent på en lokaltidning får man såklart höra när man ”tycker fel”, men på senare år har de flesta läsarreaktioner faktiskt varit positiva. Vad gör jag för fel? Har jag blivit inställsam och fjäskig? Måste fundera på hur jag ska få tillbaka min ”edge”...

Vilket är ditt drömknäck? 
– Det vore kul att få resa runt obegränsat i hela världen ett år och skriva om det. Men det jag helst skulle se rent journalistiskt är en betydligt vassare nöjesjournalistik. Idag handlar nöjesjournalistik mest om skvaller, tyckande och de pressreleaser/gratismaterial redaktioner får skickat till sig. Jag skulle vilja se mer ”riktig” journalistik, till exempel granska de svarta pengarna på rockklubbar, hur kulturbidrag används, krogarnas ofta oklara ägarförhållanden osv.

Hur ser framtiden ut för dig? Vad har du på gång? 
– Jag funderar ganska mycket på hur jag ska kunna använda mitt reseintresse och min resekunskap på fler sätt än att bara skriva resereportage som bara läses en gång och dessutom betalar sig dåligt. Jag har en del idéer som jag hoppas komma igång med under året, men vill inte avslöja mer innan bitarna fallit på plats.

Tips: Följ Tobias på hans blogg! http://tobi.blogg.se/