Veckans frilans: Anders Andersson

Anders AnderssonNamn: Anders Andersson
Ålder: 69
Bor: Stockholm
Motto: Det är slutresultatet som räknas. Eventuellt strul på vägen dit har ingen betydelse.
Specialområde: Har i över 30 år skrivit om skatter, privatekonomi och småföretagarfrågor och gett råd kring det. 
Brinner för: Att hjälpa läsarna.

Hur kom du in på ekonomi?
– Skrev om ekonomisk brottslighet på Expressen. Chefredaktör Strömstedt tyckte att jag väl då också kunde skriva om vanligt folks ekonomi. Och på den vägen är det.

Vad har du för bakgrund?
– Startade bilagan Pengarna & livet på Expressen, var chefredaktör på Privata Affärer i 17 år, drev sedan som egenföretagare Driva Eget med frilansare, sålde den till LRF Media och är nu frilansande medarbetare där. Har alltid jobbat för att tidningsartiklar ska samverka med tidningens sajter, i mitt fall privataaffarer.se och driva-eget.se. Skriver om småföretagande i DN.

Du har åkt runt och hållit föredrag under snart 30 år. Vad brukar det handla om?
– Talar om skatter, privatekonomi och småföretagande. Kan också tala till storföretagen på temat ”Tänk som en småföretagare”.

Och några böcker har det också hunnit bli…?
– Har gett ut skattehandboken ”Avdragslexikon”. Nu senast gav jag ut boken ”92 sätt att sänka skatten”.

Dessutom har vi kunnat se dig i tv. Berätta!
– I början av 90-talet började jag svara på lyssnarfrågor i programmet Pengar & Rätt. Det höll jag på med i 15 år och programmet hade i perioder fler lyssnare än de flesta program. Har ibland varit seriefigur i morgonsofforna i SvT och TV4.

Vad har varit roligast under din karriär?
– Att ge läsare råd som hjälper dem att förstå krångliga saker, ger dem nya perspektiv eller ger dem bättre ekonomi  känns alltid bra.

Du skriver själv, men har ju också själv tagit in frilansjobb. Hur ska en pitch vara för att du som arbetsgivare ska nappa?
– Viktigast av allt är att frilansare greppar den speciella stil som gäller för tidningen man skriver för.  Självklart  måste frilansaren ha läst den tidning som hon/han vill sälja artiklar till.

Finns det några vanliga misstag som du sett att många gör när de försöker sälja in artiklar?
– Att för mycket tala om arvodet.

Hur tror du frilansbranschen förändras framöver?
– Tidningarna behöver allt fler frilansare, eftersom många fasta medarbetare tvingas sluta.

Har du några ekonomiråd att ge till frilansare? 
– Liksom alla företagare gäller det för frilansare att anpassa sig till marknaden och göra kunder nöjda och glada. Nöjda kunder kan hjälpa till att ge andra nöjda kunder. Det gäller också att räkna efter så att lönsamheten blir bra. Men det handlar inte bara att maximera intäkterna för varje artikel. Vissa artiklar i vissa tidningar kan ses mer som marknadsföring än intäktskällor.

Under senare år har du kommit in på fotograferandet mer och mer. Vad fotar du helst?
– Jag ägnar numera mycket tid åt naturfoto och har tagit massor av bilder både i Sverige och utomlands. Det är ett sätt att komma ut i naturen. Jag går ofta upp tidigt på morgonen när fotoljuset är som bäst. Mitt livs fotoresa har jag just återkommit ifrån – nio dygn på Svalbard. Jag har fått unika bilder på isbjörnar och blivit helt tagen vad den fantastiska miljön på Svalbard.

Vad har du på gång?
– Skriver just nu på en bok. Jag berättar spännande episoder från mitt journalistliv och från den rådgivningsverksamhet som jag faktiskt haft. I varje kapitel drar jag slutsatser och ger handfasta råd som inte bara handlar om ekonomi. Den kommer ut i mars.