Veckans frilans: Susannah Elers

susannahNamn: Susannah Elers
Ålder: 41
Bor: Sollentuna
Utbildning och eventuella specialområden: Bl.a. journalistik vid Poppius journalistskola, diverse utbildningar inom webb, grafisk design och PR. Har också en Master of Fine Arts och en konstnärlig högskoleexamen från Kungliga Musikhögskolan i bagaget.

När och varför började du skriva?
– Jag har alltid skrivit, i olika former; dagbok, berättelser, brev... Min farmor var redaktör, och uppmuntrade alltid läsande och skrivande, och jag älskade att låna hennes skrivmaskin som barn. Jag har till och med döpt mitt företag till Bonadea, efter huvudpersonen i en av hennes favoritböcker.

När och varför började du frilansa?
– När jag gick ut Musikhögskolan vande jag mig vid en frilanstillvaro, men var osäker på om jag verkligen ville vara verksam som flöjtist. Redan då fick jag en del kombinerade skriv- och fotouppdrag, och med tiden kändes det mer och mer som att det var det jag ville göra egentligen, men det var först när mitt yngsta barn var ett år och jag började på Poppius som jag kom igång på allvar. Då först bytte jag bransch helt och hållet.

Vad ger skrivandet dig?
– Skrivandet ger mig oerhört mycket tillbaka. Varje färdig text är ju något nytt, som inte fanns innan- och vanligtvis har man dessutom lärt sig något nytt eller mött en ny människa under arbetets gång. Jag är ganska nyfiken av mig, och tycker att nya ämnen och nya människor är som spännande gåtor. Känslan när man är färdig med en artikel är fantastisk!

Vad skriver du helst om?
– Eftersom jag har en del specialkunskaper inom ämnet allergier och födoämnesintoleranser, och det ligger mig varmt om hjärtat, tycker jag om att skriva om det, men jag har också skrivit en hel del om bland annat hälsa och arbetsliv, vilket jag också tycker är intressant. Jag är inte så intresserad av att skriva om politik eller göra granskande reportage. Det finns det andra som gör bättre, tycker jag. 

Hur kan man se på en text att det är du som har skrivit den?
– Jag vet inte om det går att se det – jag hoppas nog faktiskt att det inte gör det! När man skriver för många olika uppdragsgivare behöver man ju kunna anpassa sig till den aktuella tidningens språk. Varje text lever sitt eget liv, och har sin målgrupp. Jag vill inte att mina texter ska spegla mig, utan vara en text som känns igen för läsaren. Men jag brukar vara väldigt noga med korrektur innan jag lämnar en text, och en redaktör sa en gång att det var skönt att mina texter gick att ”hälla rakt in i mallen”. Sedan dess är det alltid mitt mål när jag levererar ett jobb.

Vilken är den mest udda artikel du gjort?
– Jag har nog inte gjort någon artikel som känts udda. Däremot har nog alla frilansare berättelser om halvgalna intervjupersoner och krångliga redaktörer...

Hur säljer du in en artikelidé till en tidning?
– Jag är noggrann. Vill gärna läsa ett par nummer av tidningen, se om den har återkommande vinjetter och så. Sedan formulerar jag pitchen och mejlar. Jag ringer nästan aldrig, utan tar helst all kommunikation via mejl. Får jag inget svar brukar jag påminna efter en vecka.

Du skriver, men fotograferar, gör hemsidor, bloggar och utbildar inom IT också. Vad gör du helst och varför?
– Allra helst skriver jag. Jag tycker om att jobba självständigt. Men jag har utbildat i många år, och trivs med den omedelbara kontakten i det, och hur klyschigt det än låter tycker jag att det är roligt att få hjälpa människor att utvecklas. Jag har lätt för att lära mig nya saker, och tycker att det är kul. Det har lett till att jag har ganska bred kompetens. Jag tycker att det är lika roligt att trassla mig igenom en medicinsk avhandling för att skriva en notis, som att lära mig att göra hemsidor i Drupal, liksom. Fotandet har mest växt fram ur en konstnärlig sida av mig, och sedan visat sig vara praktiskt att kombinera med uppdrag som webbredaktör eller kombinerade skriv- och fotouppdrag, inte minst då jag tycker om att fota porträtt. Det är något visst med att se en människa genom kameran. 

Du har bland annat utvecklat en webb-kurs i bloggande. Vilka är dina tre bästa tips för att få en bättre blogg?
– Jag tycker att det allra viktigaste är att fundera över vad man har för syfte med bloggen, vilken målgrupp man har, och att skapa en struktur för hur man ska jobba med bloggen.

Vad är det bästa med att vara frilans?
– Även om det kräver mycket disciplin att frilansa tycker jag om att äga min tid, och inte vara beroende av vad någon annan gör- eller inte gör. Jag tycker om att vara tidseffektiv, och planerar oftast texternas struktur i huvudet, för att sedan bara skriva ut dem.

Vilken är den största utmaningen för frilansare idag – och hur ser framtiden ut?
– Det är en stor utmaning att det är köparens marknad, men jag tror att den som är en skicklig företagare med bred kompetens har en god framtid. Texter kommer att behövas även i framtiden, men det är viktigt att stå ut i konkurrensen. Därför skulle nog många- jag själv inräknad- behöva bli bättre på att prioritera marknadsföring och säljarbete.

Du driver eget företag; hur stor del av din tid lägger du på säljandet och det administrativa jämfört med det kreativa?
– Det varierar. Har jag mycket skrivjobb låter jag medvetet de andra delarna stå tillbaka, så får jag jobba ikapp dem senare.

Har du någon rolig fadäs/anekdot i samband med ditt frilansande att dela med dig av?
– Faktiskt inte, men som så många andra har jag råkat skriva fel tidningstitel i ett pitchmejl någon gång.

Vad brinner du för?
– Det kanske beror på att jag utbildat mycket, men jag tycker om att skriva förklarande texter. Jag går igång på att skriva artiklar som gör att läsaren har lärt sig något nytt. Då känner jag mig nöjd, när jag vet att någon känner att ”jaha, nu förstår jag!”.

Hur ser framtiden ut för dig? Vad har du på gång?
– Jag skulle vilja skriva en fackbok inom ett ämne som engagerar mig, och har ett halvt boksynopsis som ligger och skrotar i datorn, och jag är förskräckligt sugen på att starta en tidning, men med tanke på hur tidningsbranschen ser ut har jag börjat fundera på att göra det helt digitalt, istället för på papper. Vi får se om det blir verklighet, eller om det fortsätter att vara en tanke som kommer och går!

Vilka råd skulle du ge till någon som vill ge sig in i frilansbranschen?
– Jag skulle sälja att det är viktigt att veta att det krävs att man är självgående, och smidig. Och så är det är viktigt att vara en bra säljare, något jag själv önskar att jag vore mer bekväm med. Jag tycker tyvärr att det är en rätt jobbig del av frilansandet att sälja in pitchar. Det är också viktigt att förstå de ekonomiska reglerna kring att ha eget företag.