Veckans frilans: Maria Sehlin

MariaNamn: Maria Sehlin
Ålder: 51
Bor: Singapore. Sommartid Skåne.
Utbildning och eventuella specialområden: Journalistlinjen i Skurup 1987. Just nu Singapore och researtiklar. Tidigare samhällsfrågor och kommunala frågor. Bostäder och bygge – jag är fascinerad över hur bostäder påverkar oss – inte inredningen utan snarare hur miljön i kvarteret påverkar om vi lär känna våra grannar eller inte, och hur lägenhetens planering inbjuder till umgänge eller inte och hur olika byggmaterialval påverkar vår trivsel i bostaden.

När och varför började du skriva? 
– Har skrivit så länge jag kan minnas. Som barn dikter och brev. Hade skrivklåda. Och var nyfiken! I 20-årsåldern sålde jag min första frilansartikel, innan jag kom in på journalistutbildningen.

Vad ger skrivandet dig?
– Jag är grymt nyfiken! Jag älskar att utforska nya ställen och ämnen som intresserar mig. Och förstå och förklara sammanhang. Själva skrivandet är bara en del i detta.

När började du frilansa? 
– Efter 15 år som dagstidningsjournalist gick jag ihop med en kollega och startade företaget Redaktionen.nu. Det visade sig att det gick alldeles utmärkt att frilansa, mycket för att jag kände folk på många redaktioner och de litade på mig.

Vad har du hunnit med hittills i karriären? 
– Femton år som nyhetsreporter på olika dagstidningar och lokalradiostationer i södra Sverige och var under några år biträdande chef på tidningen Arbetets Malmöredaktion. Tio år som frilansare och redaktör med handelsbolaget Redaktionen.nu med Sydsvenskan som största uppdragsgivare. För några år sedan tog jag anställning igen, på kommunikationsbyrån Wirtén i Malmö, där jag framför allt var redaktör för olika tidningar. Det sista uppdraget där var som redaktör i startskedet för en ny digital tidning om läkande miljöer i vården. Där anlitade jag frilansare i flera europeiska länder och i ”tidningen” finns videoklipp, ljudfiler med mera – spännande! Den har nominerats till Svenska Publishingpriset i kategorin Digitala tidningar, vinnaren utses i nästa vecka, den 9 november. I augusti 2014 flyttade jag till Singapore och blev redaktör för SWEA Magazine Singapore.

Berätta om Redaktionen.nu!
– Jag skrev jag artiklar åt olika tidningar och var redaktör. Sydsvenskan var min största uppdragsgivare under många år, jag var bland annat redaktör för Nybyggt i Hemmabilagan under några år, skrev husartiklar och ansvarade under flera år för tidningens Bogranskare. Vi gjorde även flera tidningar på uppdrag, till exempel Fokus Förskola, Kirsebergstidningen, Rosengårdstidningen och vårdtidningen Spaning – där var vi redaktörer, skrev och hyrde in andra frilansare, fotografer och layoutare. Jag var under denna tid också medförfattare till skrifterna ”Berömda människor som cyklat in Malmö” och ”Bygg energieffektivt”.

Du har både frilansat och varit redaktör. Har den ena yrkesrollen påverkat hur du utför den andra? 
– Ja, rollerna har blivit tydligare. Jag har blivit tydligare. Som redaktör försöker jag vara tydlig med vad jag vill ha och vad vi kommit överens om, skriver ofta en bekräftelsebrief med önskad längd och antal bilder. Är noga med att lämna besked så snabbt jag kan. När text och bild väl kommer ger jag feedback – inte minst med vad jag tycker är bra. Som frilans har jag blivit än mer övertygad om att det mest effektiva är att maila sina uppdragsgivare – då kan redaktören läsa när de har tid. Efter lämning brukar jag kolla så att de fått vad de förväntade sig, för det är enkelt att komplettera men inte enkelt att ha en missnöjd uppdragsgivare.

Har du några råd till nya frilansare?
– Den bästa uppdragsgivaren är den du redan har, vårda dina kontakter. Samarbeta med andra frilansare – läs varandras texter, spåna idéer. Sitt i frilanskorridor för att det ger många goda idéer, ett bra kontaktnät och en riktig arbetsplats.

Nu är du utlokaliserad till Singapore… Berätta!
– Vi flyttade hit tre fjärdedelar av familjen för ett drygt år sedan för att min man är utlokaliserad av sitt företag i några år. Jag är redaktör för SWEA Magazine Singapore, jobbar på Svenska skolan och frilansar en del för svenska tidningar och testar att lägga upp artiklar från sydostasien på Content Central.

Vad är utmärkande för dig och din stil?
– Jag försöker förklara sammanhang. Gärna hitta en människa som exempel, för att göra det mer lättbegripligt och intressant. Det fungerar lika bra när man ska skriva om en ny arbetsmetod för hemtjänsten i Hermodsdal eller om Fågelsångsklubben i Singapore. Ofta många citat. Och ett enkelt språk.

När och var skriver du helst?  
– Eftermiddagen när jag först avverkat alla mail, räkningar, skickat fakturor, rensat skrivbordet osv. Och jag ska sitta bekvämt, datorn ska var på rätt höjd och jag ska ha ett stort extra tangentbord och en ergonomisk mus.

Har du någon rolig anekdot att dela med dig av?
– Finns många roliga minnen och möten. Som journalist får man ju uppleva mycket och träffa många intressanta människor. Några av mina mest uppmärksammande artiklar är märkligt nog intervjuer med fotbollsspelare – vilket ju inte alls är min nisch, jag visste inte ens vem de var innan intervjuerna. En gång blev jag utsänd av Expressen att intervjua en rätt okänd 17-åring fotbollsspelare med rastaflätor. Han hade med sig en kompis som stöd till vår träff på Kärnan i Helsingborg. Jag fick nog inte svar på en enda fråga, det var mycket fniss och ”nääää, jag vet inte”. Det blev ändå en helsida med Henrik Larsson i Expressen. Några år senare, år 2000, blev jag utsänd av Sydsvenskan feature att intervjua en ny fotbollspelare i MFF som sades vara lovande. Jag åkte hem till hans lilla etta på Lorensborg och vi gjorde intervjun i soffan samtidigt som tv:n surrade mitt framför oss. Han svarade snällt och ärligt på alla frågor och jag blev riktigt förtjust i denne trevlige kille. Det blev ett uppslag i SDS söndagsbilaga men jag hade ingen aning om att just den artikeln skulle följa mig genom livet. Den är fortfarande den mest klickade artikeln på min hemsida. 

– Min intervju med Zlatan Ibrahimovic är än i dag det som uppmärksammas mest av allt det jag skrivit. För att inte tala om hur stort det fortfarande imponerar på mina unga vänner – som eleverna på Svenska skolan i Singapore vars ögon började tindra när jag sa att jag varit hemma hos fotbollspelaren de just utsett till världens bästa.

Vad har du på gång? 
– Just nu arbetar jag med höstens nummer av Swea Magazine Singapore, 88 sidor som ska bli klart inom en månad så korrekturläsning, bildval, rubriksättning, sidplanering pågår! Sen funderar jag på att skriva en bok om Singapore – denna smältdegel av olika kulturer och en fascinerande nutidshistoria.

Vad läser du själv helst? 
– Jag älskar reseguider! Dagstidningar! Och faktamaterial. Just nu läser jag gärna om Singapore. Annars blir det en del böcker, som svenska romaner och deckare, och de månadstidningar jag får med posten.