Veckans frilans: Andreas Lindegren

Andreas2 72RGBNamn: Andreas Lindegren

Ålder: 32 år

Motto: Lär dig något nytt varje dag.

Bor: Umeå

Utbildning och eventuella specialområden: Medieutbildning på gymnasiet. Journalistutbildning på Strömbäcks folkhögskola. Diverse kurser inom fotografering.

Du har sålt material via Content Central. Hur känns det?
– Det är alltid roligt när man får material sålt. Sen har jag nog inte varit tillräckligt aktiv de senaste månaderna för att ha en uppdaterad profil med nya texter. Det är något jag borde förbättra.

När och varför började du skriva?
– Jag jobbade tidigare inom trädgårdsbranschen och gjorde så under många år. Dock ledde det endast till olika vikariat och tillfälliga anställningar, så till slut ledsnade jag. Jag har alltid gillat att uttrycka mig i text och många av mina kamrater och framförallt min familj tyckte jag hade en talang för att skriva, så de peppade mig att söka till journalistutbildningen på Strömbäcks folkhögskola. Så blev det och efter drygt ett halvår på utbildningen så började jag skriva mina första texter till en tidning i Umeå.

När och varför började du frilansa?
– Under min utbildning så frilansade jag till viss del och skrev en del texter. Efter avslutad utbildning jobbade jag först som kanslichef för en idrottsförening i Umeå, men fick sedan anställning på två magasin i Umeå. Där jobbade jag fram till för ungefär ett och ett halvt år sedan, då jag kände att det var dags att prova min egna ”vingar”. Så jag slutade och startade eget. Jag har fortfarande ett bra samarbete med min tidigare arbetsgivare och levererar texter till dem till varje nummer.

Vad ger skrivandet dig?
– Självklart handlar det om ett sätt att uttrycka sig, men framförallt så handlar det inte bara om själva skrivandet utan om kunskap. Som frilansjournalist och i kombination med de kunder som jag har idag får jag bevaka och skriva om extremt många olika områden. Nya utmaningar ger ny och breddad kunskap och det är aldrig fel att lära sig nya saker.

Hur kan man se på en text att det är du som har skrivit den?
– Jag kan ha en tendens att bli lite gammalmodig ibland och använda mig av ord och uttryck som andra har slutat använda. Jag har ett stort intresse av det svenska språket och dess utveckling och har inte anammat alla ord och uttryck som idag har blivit accepterade i text. Sen gillar jag också att bjuda på mig själv i artiklar och reportage om det finns utrymme för det.

Du gör lite annat än att skriva också. Berätta!
– Fotografering har alltid varit en hobby för mig, men efter journalistutbildningen och starten av mitt företag har det blivit en viktig del av min verksamhet. Förutom att fota till de flesta reportagen och artiklarna som jag skriver, fotar jag även allt från produktbilder, företagsporträtt till sport- och evenemangsbilder till olika kunder. Jag jobbar även en hel del med grafiska arbeten där jag redigerar delar av tidningar, gör annonser och reklammaterial m.m. IKSU innebandy är en förening som jag jobbat en hel del med sedan jag startade mitt företag och gör allt från säljmaterial till deras matchaffischer, matchprogram, annonser och jag gör alla uppdateringar på deras hemsida just nu.

Vad är det bästa med att vara frilans?
– Jag tror kunskapen är det bästa med att vara frilans. Att jag får lära mig mycket nytt genom alla olika uppdrag som jag har.

Hur ser en typisk arbetsdag ut? 
– Det är en svår fråga att svara på eftersom dagarna skiljer sig väldigt mycket. I början av en månad är det mycket intervjuer, skrivande och fotografering. I slutet av en månad, när mina största kunder närmar sig tryck, blir det mer redigering och bistå hjälp med korrekturläsning osv.

Vilken är den största utmaningen för frilansare idag – och hur ser framtiden ut?
– Utmaningen är att hitta nya kunder och samarbetspartners. Många säger att man ska nischa sig stenhårt för att lyckas, men det tror jag är helt fel väg att gå när det kommer till texter. Däremot inom fotografering kan man nischa sig hårdare/smalare för att lyckas. Jag gillar dock att vara öppen för en bred kundkrets. Det gör även mina dagar mycket roligare, att på förmiddagen göra en intervju med en framgångsrik företagsledare för att träffa en känd bloggare på eftermiddagen. Det håller en på tå!

Hur är en bra uppdragsgivare?
– En bra uppdragsgivare ger en tydlig bild av vad de vill ha samtidigt som de är öppna för att lyssna på förslag på hur man kan utveckla deras idé.

Hur säljer du in en artikelidé till en tidning?
– Jag jobbar väldigt lite med att sälja färdiga texter eller idéer till kunder. Istället erbjuder jag en tjänst och ett samarbete för framtiden där kunden alltid kan räkna med att jag leverera det de eftersöker.

Har du någon artikel du drömmer om att skriva?
– Det finns många framgångsrika företagsledare som jag skulle vilja få intervjua, mycket för att jag själv skulle vilja få dra lärdom av deras kunskap.

Har du någon rolig fadäs/anekdot i samband med ditt skrivande att dela med dig av?
– Tack och lov har jag varit ganska besparad från sådant, men rubriken i stil med ”Omusikalisk är cellons bästa vän” gick inte hem hos en violinmakare för ett par år sedan som jag gjort ett reportage om. Jag fick en ordentlig utskällning.

Vad brinner du för?
– Kunskap och utveckling.

Hur ser framtiden ut för dig? Vad har du på gång?
– Just nu försöker jag bredda min verksamhet inom flera olika områden. Bland annat kommer jag mest troligen att investera i en ny studio efter årsskiftet för att kunna erbjuda större möjligheter till studiofotografering.

Vilka råd skulle du ge till någon som vill ge sig in i frilansbranschen?
– Gör det inte? Skämt å sido. Som en sidoverksamhet till sitt ordinarie jobb är det nog bara roligt, men ska man försöka sig på detta på heltid är det betydligt tuffare. Var säker på att du har ett par avtal innan du övergår till frilans på heltid.

Övrigt: Företaget jag driver heter: Lindegren Media