Veckans frilans: Susann Engqvist

sNamn: Susann Engqvist

Ålder: 53 år

Bor: Vallentuna några mil norr om Stockholm

Du har sålt material via CC. Hur känns det?
– Det var en rolig överraskning!

Kommer du att fortsätta att ladda upp material på CC?
– Ja, det kommer jag att göra när jag har material som jag tror passar. Det är inte helt lätt att veta vad som efterfrågas, men en lär sig väl med tiden.

Vad har du för utbildning och eventuella specialområden? 
– Jag är utbildad copywriter, kommer ursprungligen från reklamvärlden där jag varit originalare, copywriter och reklamchef. Sedan har jag gått enstaka kurser i skrivande, journalistik och foto, men främst har jag min 20-åriga erfarenhet inom framför allt trädgård, boende, miljö och natur som också är mina intressen. Jag har har arbetat som journalist/redaktör/redaktionschef i ungefär 20 år. Just nu utbildar jag mig till hundinstruktör och läser bland annat om hundars beteende på Stockholms universitet. Hundliv är ett område jag gärna vill skriva mer om i framtiden.

När och varför började du skriva?
– Jag har alltid tyckt om att skriva. Idag är det jättekul att läsa gamla dagböcker och skruvade noveller jag skrev som tonåring. Skrivmaskinen, jo faktiskt en gammal handjagare, stod alltid laddad med papper i på skrivbordet i flickrummet. Ofta är texterna bara brottstycken ur vardagen; bråk med föräldrarna, förälskelser, konversationer med kompisar och liknande – verkligen kul att läsa idag när jag själv har tonårsbarn. (Men de får inte läsa det!!)

När och varför började du frilansa?
– Jag har frilansat i ungefär åtta år. Innan jag bestämde mig hade jag jobbat drygt sju år som redaktionschef på ett stort magasin och kände att jag ville få utlopp för min egen kreativitet mer.

Vad är det bästa med att vara frilans?
– De tre bokstäverna i början av ordet – FRI.

Vad är den största utmaningen för frilansar idag?
– Ekonomin. Det är stor skillnad på arvodena idag jämfört med för tio år sedan! Tidningarna har det tufft också, det vet jag, men som journalist måste man ändå våga ta rimligt betalt. Om du dumpar priserna kan vare sig du eller andra seriösa, kompetenta journalister försörja sig på det här spännande, roliga och viktiga yrket i framtiden.

Hur är en bra uppdragsgivare?
– Återkommande! Sedan ska hen ha respekt för hantverket och eventuella specialkunskaper och värdera det. Jag som även suttit mycket på ”den andra stolen” vet att det är guld värt att få texter som är väl genomarbetade, faktagranskade och välskrivna, så man som redaktör slipper redigera en massa själv. Det spar redaktionerna mycket tid på.

Du har skrivit två böcker. Berätta!
– Min första bok, ”Trädgårdspassion – en kärleksförklaring i fyra akter” kom till när jag besökte en sanslöst överdådig trädgård och träffade en fotograf som hade fotograferat den i flera år. Vi gillade varandra och beslöt att prova att sälja in vår bokidé. Icaförlaget nappade direkt, vilket var jättekul. Det är ett mellanting mellan faktabok och en mer skönlitterär berättelse om trädgården och dess mycket specielle ägare. Min senaste bok ”Balkongliv, inred, odla & njut” är en inspirerande faktabok och en beställning från samma förlag. Man blir verkligen inte rik på att skriva böcker, jag vågar inte ens tänka på vad timpenningen skulle bli om jag börjar räkna – men det är kul för egot, ha ha...

Du fotograferar också. Vad fotar du helst?
– Jag tycker bäst om att fotografera utomhus; djur, växter, natur och olika miljöer. Men människor är också kul.

Hur säljer du in en artikelidé till en tidning?
– Först och främst ska man veta vad det är för tidning. Hur bra din idé än är fungerar det inte om den inte passar in i stil och innehåll, eller om de nyligen publicerat en snarlik artikel. Jag försöker vara ganska kortfattad, men tydlig i mitt mejl, och skickar med lågupplösta bilder till påseende. De tidningar jag jobbat med länge vet ju vad de får om de beställer ett jobb av mig. Då hänger det på att de tycker att bilderna är bra och ämnet någorlunda unikt men ändå passar in i deras mix.

Vad har du alltid med dig när du åker ut på ett jobb?
– En åtminstone någorlunda påläst hjärna. Och mycket nyfikenhet.

Arbetar du hemifrån eller delar du kontor med andra frilansar?  
– Jag har provat både att sitta hemma och tillsammans med andra. Att åka till jobbet är bäst för självdisciplinen, att sitta hemma är gratis och så slipper man restid. Båda har sina för- och nackdelar. Just nu jobbar jag hemma ibland, ibland på ett kontor med andra.

Hur stor del av dig är företagare och hur stor del är skribent?
– När jag är trögstartad och inte kommer igång – ibland tar det emot – kommer den nitiska chefen fram inom mig och tvingar den mer konstnärliga och bohemiska skribenten att jobba. Men ofta har jag då arbetat med artikeln mer eller mindre undermedvetet ett tag. Själva knattrandet på tangenterna är en rätt liten del i jobbet. Att fundera på vinkel, disposition och formuleringar samt faktareserach, tar mest tid och kraft för mig.

Hundar verkar vara ett stort intresse. Berätta!
– Jag har alltid gillat djur, och hundar särskilt. Vi hade en spaniel när jag var barn och jag skaffade en egen belgisk vallhund i 25-årsåldern. Sen var jag utan hund i ca 15 år då jag jobbade mycket och barnen var små. När de blivit större och jag började frilansa kände jag att det fanns tid och plats för hund igen, eftersom hon kan vara med mig på dagarna. Jag har en australian shepherd som är 90 procent härlig och 20 procent besvärlig. Ja, det blir 110 procent hund, det stämmer!

Vad ägnar du dig åt när du inte skriver?
– Förutom att gå långa promenader och träna med min hund läser jag mycket, det hänger ihop med skrivandet tycker jag. Mest romaner, svenska och utländska, sällan deckare. Jag har minst två böcker på gång samtidigt och läser alltid innan jag somnar, även om jag går och lägger mig halv tre på morgonen.

Hur ser framtiden ut för dig? Vad har du på gång?
– Just idag jobbar jag med en medlemstidning inom hund som jag är frilansande redaktör för, skriver mycket själv i den också. Den ska gå till tryck om bara ett par dagar så det är lite stressigt. Men den kommer bli klar i tid, det blir den alltid, även om det inte känns så precis i detta nu. Jag har faktiskt just nu även deltidsjobb som vikarierande redaktör för två tidningar inom fastigheter och omsorg, det är inte så dumt med en fast bas ett tag.

Foto: Tommy Jansson